2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Elon Musk cégét bízta meg a NASA a Nemzetközi Űrállomás megsemmisítésével

A NASA bejelentette, hogy Elon Musk cége, a SpaceX építheti meg azt az űrhajót, amely végül a Földnek irányítja a Nemzetközi Űrállomást.

Bár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén most is dolgoznak a tudósok, az 1998 óta üzemelő objektum hamarosan tervezett élete végéhez érkezik. A szerkezet élettartamát nemrég 2030-ig hosszabbították meg az üzemeltetésében résztvevő országok, utána viszont már egész biztosan nyugdíjazni kell, ami ebben az esetben azt jelenti: le kell zuhannia.

Mivel hatalmas objektumról van szó, a deorbitálás – vagyis a Föld körüli pályáról való letérítés – nem történhet meg kontrollálatlanul. Mivel az ISS nem tud önállóan manőverezni, ezért a pályamódosításhoz egy külön űrhajót kell kifejleszteni.

A NASA ezzel kapcsolatban csütörtökön bejelentette: a SpaceX lehet az a cég, amely kifejleszti és megépíti az ehhez szükséges űrhajót.

Hogy ez mennyibe fog kerülni a szervezetnek, azt egyelőre nem tudni, a NASA szerint a teljes költség 843 millió dollár lesz. Ami biztos: 2023 elején a Fehér Ház által jóváhagyott költségvetésben 27,2 milliárd dollár szerepelt a NASA neve mellett, vagyis a szervezet ennyi pénzből gazdálkodhat. A tételes lebontásnál van egy 180 millió dolláros sor is a táblázatban, ami nagyjából 66,4 milliárd forintnak felel meg. Ezt egy olyan űrhajóra adta az amerikai kormány, amit a következő hat-hét évben kellene kifejleszteni. Ezek alapján minden esély megvan rá, hogy ez legyen a projekt költségvetése, ugyanakkor ez jóval kisebb összeg, mint amiről a NASA most beszélt.

A 843 millió dollár ugyanakkor összhangban van Kathy Lueders, a NASA egyik tudósának vélekedésével, miszerint egy ilyen projekt nem 180 millió dollárba, hanem valamivel kevesebb mint 1 milliárdba kerülhet.

A NASA mostani bejelentése szerint a U.S. Deorbit Vehicle nevű űrhajó segít majd abban, hogy a Nemzetközi Űrállomás ellenőrzött keretek között lépjen majd be a Föld légkörébe, és a Csendes-óceán megfelelő pontján csapódjon a bolygóba. Ez azért is fontos, mert nem volna szerencsés, ha a 420 tonnás objektum esetleg lakott területen érné el a felszínt. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató