2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Új amerikai fegyvert tesztelnek Ukrajnában

Az eszközt viszonylag kis méretű és súlyú járművekre telepítve is lehet majd használni.

Úgy tűnik, a világ legkönnyebb és legmozgékonyabb tüzérségi rendszerét a harctéren is kipróbálják, 

az új harci eszközökből ugyanis az USA küld néhányat Ukrajnának tesztelésre 

– közölte a gyártó AM General vezérigazgatója, Mike Evans.

Az Infostart azt írja, hogy az AM General amerikai hadiipari cég olyan tüzérségi rendszert fejlesztett ki, amit a könnyű fegyverzetű gyalogsági vagy a különleges egységek használhatnak. 

„A mindössze két terepjáróból álló, Humvee 2-CT Hawkeye egyik járműve hordozza a 105 mm-es ágyútarackot, míg a másik a lőszert szállítja. A már évtizedek óta az amerikai hadseregben használt Humvee két ajtós, platós változata megfelelő mozgékonyságot biztosít az egységnek” – ismerteti a portál az új fegyvert.

A gyártó szerint Humvee 2-CT Hawkeye a megállás után mindössze három perc alatt tud leadni két lövést, majd el is hagyja a tüzelőállást. 

Az Infostart szerint ez az „üss és fuss” harcmodor nagyban megnöveli a rendszer túlélőképességét, a katonák ugyanis még azelőtt odébb tudnak állni, hogy az ellenség radarjai bemérhetnék a helyzetüket. „Az rendszer egyébként teljesen önállóan működik, nincs szüksége semmilyen külső támogatásra” – jegyzi meg a lap.

A mérnökök megoldották azt is, 

hogy a fegyvert egy viszonylag kis méretű és súlyú járműre telepítve is lehessen használni. 

Hagyományos lőszerrel 11,5 km a legnagyobb lőtávolság, míg rakéta póthajtású gránáttal akár 15 km-re lévő célpontok is elérhetők. Az ágyút hárman kezelik, a lőszert pedig a másik járművel utazó négy katona biztosítja a számukra.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató