2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Elárasztották a külföldiek Magyarországot májusban

A vendégéjszakák száma 13, a vendégeké 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest 2024 májusában a turisztikai szálláshelyeken, ahol 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A magán- és egyéb szálláshelyeken 36 százalékkal nőtt a forgalom. Az árbevétel pedig összességében folyó áron 20 százalékkal volt magasabb a vendégforgalom kiugró növekedése nyomán ekkor a szektorban– derül ki a KSH pénteki gyorsjelentéséből.

Január–május között a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,9 százalékkal, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakét a KSH szerint.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 88 milliárd forint volt, folyó áron 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 15 százalékkal kevesebbet, 3,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 583 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 69 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött  belföldivendég-éjszakák száma 9,4 százalékkal meghaladta a 2023. májusit.

A belföldivendég-éjszakák száma a Sopron–Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (13 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (9,4 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 559 ezer vendéget és közel 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. 

Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 18 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 36 százalékkal nőtt  2023 májusához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült (84 százalékkal), a leginkább pedig a Pécs–Villány turisztikai térségben esett vissza (16 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A Balatonnál 29, Budapesten 21 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató