2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

F–16-os vadászbombázók landoltak Erdélyben

Év elején elkészültek a tervek Románia egyik legnagyobb közberuházása, az aranyosgyéresi légitámaszpont felújításának kezdeti szakaszáról.

Három F–16 Fighting Falcon vadászbombázó landolt pénteken az erdélyi Aranyosgyéres melletti támaszponton. A repülőgépek a 71-es légibázis 48-as vadászszázadának állományába kerülnek. Angel Tilvar, a bukaresti kormány védelmi minisztere az esemény kapcsán elmondta: a Norvégiától vásárolt további harminckét F–16-os beszerzése – amelyek a román légierő két további századát fogják erősíteni – lezárja a légierő fejlesztési programjának első szakaszát.

A pénteken érkezett három F–16-os repülőgéppel együtt a román légierő eddig kilencet vett át abból a már említett harminckét használt, de harcképes vadászbombázóból, az ezekhez tartozó szolgáltatáscsomaggal együtt. A teljes átvétel 2025 végre zárulhat le. A repülőgépeket üzemképes állapotban szállítják le, és a rendelkezésre álló erőforrások legalább tízéves átmeneti időszakot biztosítanak az ötödik generációs F–35-ös repülőgépekre való átállásig, ami azt jelenti, hogy a norvég harci repülőgépek beszerzése valójában képességtranszfert jelent két NATO-szövetséges ország között
 – számolt be az Agerpres hírügynökség. 

Az idei év elején elkészültek a tervek Románia egyik legnagyobb közberuházása, az aranyosgyéresi légitámaszpont felújításának kezdeti szakaszáról: a több mint 1,3 milliárd lejt felemésztő katonai fejlesztések első, ötszázmilliós tétele az Erdélyben létesítendő új F–16-os repülőszázad számára biztosít bázist. Mint arról a Krónika erdélyi portál korábban beszámolt, a Pentagon 2018-ban negyvenmillió dollárt szánt a felújításra, majd további több mint százötvenmillió dollárt különített el az aranyosgyéresi katonai bázis több szakaszban elképzelt fejlesztésére. Az amerikai légierő tavaly szeptemberben egy 34 millió dolláros fejlesztési szakaszt zárt le a 71-es számú aranyosgyéresi légi bázison. A portál szerint a projekt keretében egy földi irányító központot, több harci repülő befogadására alkalmas új hangárt és parkolókat építettek. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató