2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Lemondásra szólította fel a 444 főszerkesztőjét az Amerikai Népszava

A baloldali Amerikai Népszava úgy érzi, hogy a 444 olyan alpári stílusban és olyan szavakat használva írt Gyurcsány Ferenc DK-elnök Rónai Egonnak adott interjújáról, ami teljes mértékben elfogadhatatlanul ocsmány és egyúttal önleleplező. Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője azt szorgalmazza, hogy mások is kövessék a példáját és ne támogassák többé a 444-et, valamint lemondásra szólította fel Uj Pétert, a lap főszerkesztőjét. Azt is követeli, bocsássák el Herczegh Márkot, a cikket jegyző munkatársat – írja a Media1.

Bartus László, a nyíltan baloldali, de a DK-val szemben amúgy magát kritikusnak nevező Amerikai Népszava főszerkesztője arról ír, hogy szerinte a magát függetlennek valló magyar sajtó történetének egyik legmocskosabb és legaljasabb cikke jelent meg a 444.hu-n Herczegh Márktól. 

Bartus sérelmezi, hogy a 444-es Herczeg úgy számolt be Gyurcsány Ferenc Rónai Egonnak adott, az Indexen szerdán megjelent exkluzív interjújáról, hogy abban a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét „El Qro”-nak (elkúró), „őszödi böszmének” és már a cikk címében is „paprikajancsinak” nevezi.

Az Amerikai Népszava a 444-et bíráló cikkére a DK-közeli Nyugati Fény bukkant elsőként. A Nyugati Fény maga is „kocsmai színvonalú botrányos fröcsögésnek” minősíti a 444.hu írását, melynek előzményeként felidézték, hogy néhány napja Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke megjelent a 444.hu egyik Facebook-bejegyzése alatt. A Nyugati Fény szerint valószínűleg arról lehet szó, hogy a 444-nél a Magyar Pétertől érkezett minősítgetés után riodalmukban, Magyar Péter rajongóinak hízelegve született meg a mostani, Gyurcsányt „ócsárló” írás.

Bartus a 444-es támogatói pénzek megvonását és a főszerkesztő lemondását szorgalmazza. „A paprikajancsi visszatér 3 – Feri nem megy a kutyák közé” címmel csütörtök délután megjelent 444.hu-s cikk hatására Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemondta a 444-es Kör nevű fizetőkapus szolgáltatás előfizetését (erről Bartus még képernyőképet is mellékelt bizonyítékként), és erre biztat mindenki mást is. Közölte azt is, hogy a főszerkesztőnek (Uj Péternek) le kell mondania.

Bartus szerint az sem jelenthet mentséget a 444 számára, hogy „a nyomdafestéket nem tűrően botrányos firkálmánya fölött az áll, hogy »Vélemény«, mert szerinte ez nem vélemény, hanem “egy epeömlés, az egykori indexes csapatban felgyűlt, megőrzött és 14 éve folyamatosan adagolt gyűlölet kifejezése, amely demokratikus sajtóban páratlan nyíltsággal fejezi ki egy szerkesztőség elfogultságát, ami most már bosszúval is párosul, mert Gyurcsány megmondta az igazat erről a sajtóról”.

Bartus úgy véli:
"ha a 444.hu szerkesztőségében minimális elegancia és mértéktartás lenne, akkor legalább most hallgat, hogy ne derüljön ki, mennyire frusztrálja, hogy a sajtó szerepével legkisebb mértékben sem egyeztethető kampány ellenére Gyurcsány nem távozik, hiába kampányolt Magyar Péter mellett, s az ellenzék ellen. Legalább leplezni próbálnák a frusztráltságukat, hogy a gyűlöletpropagandájuk nem vezetett eredményre. A DK nem szűnik meg.”

Bartus azt is megjegyzi, hogy Orbánról sosem ír ilyen stílusban a 444. A főszerkesztő ezután buzdítja az embereket, hogy mutassák meg a 444.hu-t támogató alapítványoknak, európai és amerikai demokrácia- és sajtószabadság központoknak, az amerikai nagykövetségnek ezt az írást arról, hogy hogyan írnak az ellenzékről.

Bartus cikkében azt írja, szerinte azért is tart itt az ellenzék, mert ilyen a magát demokratikusnak nevező sajtó:

14 éve „gusztustalan, alpári gyűlöletprogagandát folytatnak, hozzájárulva ezzel a diktatúra kialakulásához és zavartalan működéséhez”.

Ők mondjanak le és ők szűnjenek meg, ha már itt tartunk. Ezért a cikkért külön is mondjon le a főszerkesztő, a szerzőt rúgják ki, indítsanak vizsgálatot a további felelősök megállapítására – hangsúlyozza az Amerikai Népszava főszerkesztője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató