2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Politico: a kudarcos vita után Biden leváltásáról tárgyalnak a demokraták

Az amerikai Demokrata Párt képviselői a választások előtti kudarcos vita után Joe Biden elnök leváltásáról tárgyalnak – írja a Politico.

“A demokraták annyira bepánikoltak Joe Biden elnök gyenge vitateljesítménye miatt, hogy egyesek már aktívan tárgyalnak arról, ami egykor kimondhatatlan volt: a leváltásáról”

– írja a lap.

Az első vitára Biden és Trump között csütörtök este került sor. A CNN televíziós csatorna forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Demokrata Pártját pánik kerítette hatalmába Biden megszólalásai után. Az amerikai elnökválasztást november 5-én tartják.

A lap szerint a Demokrata Párt három potenciális elnökjelöltjéhez közel álló stratégák elmondták, hogy a vita alatt elárasztották őket sms-üzenetekkel. Egyikük elmondta, hogy olyan kéréseket kapott, hogy az általa képviselt jelöltet Biden alternatívájaként jelölje. Ennek a jelöltnek a nevét nem hozták nyilvánosságra.

Egy másik lehetséges jelölt tanácsadója megjegyezte, hogy több “katasztrófa” üzenetet kapott kulcsfontosságú adományozóktól. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a demokratáknak valahogyan foglalkozniuk kell a kérdéssel. Ugyanakkor elismerte, hogy nem sokat lehet tenni, hacsak Biden maga nem dönt úgy, hogy kiszáll a versenyből.

A Politico szerint Biden egyik fő adományozója és támogatója azt mondta, hogy itt az ideje, hogy az amerikai elnök befejezze a kampányát.

A személy, akinek a nevét nem közölte, Biden teljesítményét “a történelem legrosszabbjának” nevezte, és azt mondta, hogy ez annyira “rossz, hogy senki sem fog figyelni Trump hazugságaira”.

“Bidennek ki kellene szállnia (a választási versenyből. Efelől semmi kétség” – állt az sms-ben.

A Demokrata Párt konvencióját augusztusban tartják, ahol Bident elnökjelöltnek fogják jelölni. Elméletileg a politikai szövetség megváltoztathatja az irányt, és más személyt jelölhet.

Arról, hogy a hivatalban lévő elnököt leválthatják a választási versenyben, ha az első vitát elveszíti Trump ellen, Seymour Hersh újságíró beszélt először.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató