2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Salvini kiakadt: politikai puccs megy végbe Európában

Az európai parlamenti választásokon a polgárok változást kértek Brüsszelben, miközben az európai bürokraták ismét megerősítették Ursula von der Leyent, ez európai államcsíny, és a demokrácia megköveteli, hogy minden lehetséges eszközzel reagáljunk

– jelentette ki Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője pénteken az európai csúcspozíciók elosztásával kapcsolatban.

Matteo Salvini videóüzenetében azt hangoztatta:

újabb arrogáns lépés történt, amely nem tartja tiszteletben a polgárokat, akik változást kértek Brüsszeltől.

“Az európai bürokraták ismételten megerősítették Ursula von der Leyent, egy csapatban a baloldallal és a szocialistákkal, akik sok kárt tettek az utóbbi öt évben” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő olasz politikus. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakció tagjaként a Liga “egy nagy alternatív frakción dolgozik, amely a brüsszeli palotákba azt a változási akaratot viszi, amelyre több millió európai szavazott”.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek az EP-választások utáni első ülésén, csütörtökön Giorgia Meloni bejelentette, hogy  nem támogatja António Costa megválasztását az Európai Tanács élére és Kaja Kallas kül- és biztonságpolitikai főképviselő kinevezését, valamint tartózkodni kíván Ursula von der Leyen jelölésekor az Európai Bizottság elnöki székébe.

Meloni állásfoglalása világos üzenet Európának: az EU-t nem vezetheti továbbra is egy zártkörű klub, amelyet ugyanazok a politika erők alkotnak, nem véve tudomást a polgárok szavazatáról, amely jobbra tolta a politikai tengelyt. Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna – nyilatkozta pénteken Nicola Proccacini.

Procaccini, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt európai parlamenti képviselője, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) társelnöke úgy vélte, Giorgia Meloni jól tette, hogy nemet mondott a baloldalnak, ami az európai kinevezéseket illeti, hangoztatva, hogy Olaszországnak megfelelő súlyt kell adni Európában, emelt fővel, intrikák és trükközés nélkül.

Véget ért az idő, amikor Olaszország passzív néző szerepét játssza Európában, alkalmazkodva más nemzetek hozta döntésekhez, előre egyeztetett jelöltlistákhoz, ami méltatlan (..) ahhoz az Európához, melyet építeni akarunk

– hangoztatta Procaccini. Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) vezetője úgy vélte, Giorgia Meloni nem a római kormányerők, hanem egész Olaszország nevében egyeztet Brüsszelben. Megjegyezte, hogy Róma jelentős biztosi tárcát akar kapni, és az Európai Bizottság egyik alelnöki székére pályázik. Hozzátette, hogy az Európai Néppárt tagjaként a Hajrá Olaszország nem osztja a csúcsvezetői tisztségek szétosztásának módszerét, de megszavazza Ursula von der Leyent.

Ami Matteo Salvini kijelentését illeti az EU-ban zajló puccsról, Tajani úgy reagált, hogy politikai véleményről van szó. “Ez a kifejezésmód nem az enyém” – tette hozzá Antonio Tajani.

 

(Ps)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató