2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Féltik a "nembináris" antifát, akit tegnap adtak ki a magyar hatóságoknak

Mint ismert, Magyarországra szállították az európai elfogatóparanccsal körözött 23 éves antifát, Maja T.-t. Ügyvédje védekezett ez ellen, a német alkotmánybíróság igazat is adott neki - a határozat azonban 50 perc késéssel érkezett, amikor a szélsőbaloldali verőembert már átadták a magyar hatóságoknak - írja az Euronews.


 
A német alkotmánybíróság megtiltotta egy 23 éves szélsőbaloldali aktivista kiadatását Magyarországnak, de a döntés túl későn született - írja a lap.

Mint a karlsruhei testület közölte, a berlini főügyészség pénteken arról tájékoztatta, hogy a szóban forgó személyt, Maja T.-t (eredeti nevén Simeon T.) már éjjel Ausztriába vitték, délelőtt 10 órakor pedig átadták a magyar hatóságoknak.

A bírák közlése szerint 10 óra 50 perckor fogadták el a magát egyébként "nembinárisnak" valló antifa aktivista kiadatását.

Az alkotmánybíróság szerint a magyar hatóságok azzal vádolják Maja T.-t, hogy 2017 óta tagja egy bűnszervezetnek, amelynek célja a szélsőjobboldal szimpatizánsainak megtámadása. Ezzel egy időben a németországi szövetségi ügyészség is ugyanemiatt folytat vizsgálatot. Maja T. jelenleg egy budapesti rendőrőrsön van az ügyvédje szerint.

Magyarország azért kérte Németországtól az aktivista kiadatását, mert - az olasz Ilaria Salishoz hasonlóan - ő is részt vett tavaly februárban, a becsület napi megmozdulások után szélsőjobboldalinak tartott járókelők megverésében.

A vád: súlyos testi sértés.

Ismert német szélsőbalosok vertek meg többeket Budapesten

A fiatalember ügyvédje viszont azért ellenezte a kiadatást, mert szerinte a Maja T.-hez hasonló antifasiszták "nem számíthatnak tisztességes eljárásra" Magyarországon "Orbán Viktor jobboldali tekintélyelvű kormánya alatt". Azt is állította, hogy az országban jogsértőek a fogva tartási körülmények, "különösen nembináris emberek esetében."

A berlini fellebbviteli bíróság viszont most azért döntött Maja T. kiadatása mellett, mert "a bűncselekményt Magyarországon követték el, ezért a vádlottnak ott is kell felelnie érte." A Magyarországnak történő kiadatásnak a bíróság nem látta akadályát, azt csak az alkotmánybíróság bírálta felül.

A német Köztársasági Ügyvédszövetség "megdöbbenését" fejezte ki amiatt, hogy "egy queer személyt egy olyan nyíltan queer-ellenes rendszerbe küldenek, mint Magyarország, ez sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét." Hasonlóképpen elítélték a lépést német baloldali és zöld politikusok is.

A német alkotmánybíróság határozatában most arra utasította a berlini ügyészséget, hogy "akadályozza meg a kérelmező magyar hatóságoknak történő átadását és érje el a Szövetségi Köztársaságba való visszatérését." Maja T. december óta Drezdában volt őrizetben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató