2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Mától lehet pályázni otthonfelújításra

Az MBH Bank szakértői szerint mintegy húszezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg a programban.

Az MBH Bank szakértői szerint az Otthonfelújítási programban mintegy 20 ezer lakás korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított forrásokból – ismertette Ginzer Ildikó, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A hitelintézet 154 bankfiókból álló országos MFB Pont Plusz hálózata július 1-től fogadja a lakosság Otthonfelújítási programhoz benyújtott pályázatait.

A program keretösszege 108 milliárd forint, amely az előrejelzések szerint 130 milliárd forint megrendelésállományt generálhat, ezzel a kkv-szektort is segíti a következő években.

A tájékoztatása szerint a támogatás igényelhető nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, használati melegvíz-rendszer korszerűsítésre, emellett kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet az érintett ingatlanon.

Hozzátette: a kölcsön kamata 0 százalék, nincs kezelési költség, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj sem. Az ügyfeleknek 2 év áll rendelkezésre a megvalósításra, a kölcsön futamideje legfeljebb 12 év. A kérelmeket 2025 december végéig lehet benyújtani. A beruházás elszámolható összköltsége 7 millió forint, a kölcsön összege ebből 2,5-3,5 millió forint, és a projekt elszámolható költségének minimum 14,3 százalékát kitevő saját forrással kell rendelkezni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott terület átlagjövedelmétől és az energiamegtakarítás mértékétől függően 2,5-3,8 millió forint – ismertette.

Kitért arra, hogy a program közvetítésén túl az MBH Bank számos kiegészítő termékkel segíti az ügyfeleket. Példaként említette az úgynevezett MBH felújító Személyi Kölcsönt, a csok Plusz-t, a Falusi csok-ot, vagy a Babaváró programot.

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója ismertette:

a hazai lakóépületek 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, így kiemelten fontos a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása.

A családi házakra eddig nem indult országos felújítási program - mutatott rá. Egy átlagos, nem felújított úgynevezett Kádár-kocka ház energiafogyasztása 4-5-szöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos felhasználásának pedig duplája.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató