2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Beiktatták Dick Schooft, Hollandia új miniszterelnökét, Rutte korábbi tanácsadóját

Több mint fél évvel a holland választás után Vilmos Sándor holland király beiktatta az ország új miniszterelnökét. Dick Schoof az időközben NATO-főtitkárrá választott a hungarofób Mark Ruttét váltja közel 14 év után az ország élén.

Schoof az X-en azt írta, nagyon örül neki, hogy elkezdheti a miniszterelnöki munkát. Biztonságos és igazságos Hollandiát ígért, valamint biztosította a hollandokat, hogy a bevándorlás- és a szociális politikára is koncentrál majd.

Schoof korábban a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget és a bevándorlási hivatalt is vezette. Dolgozott az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkáraként, 2019-ig pedig a holland Munkáspárt tagja volt. Kompromisszumos jelöltként lett kormányfő, miután a választást megnyerő Geert Wilders csak úgy tudott kormányt alakítani, hogy vállalta, nem lesz miniszterelnök.

A bevándorlás- és iszlámellenes, euroszkeptikus Wilders vezette Szabadságpárt Rutte pártjával, a Néppárttal, az Új Szociális Szerződéssel és a Gazdák és Polgárok Mozgalmával lépett koalícióra.

Niemöller: Schoof új holland miniszterelnöknek jó kapcsolatai vannak a Fehér Házzal

Az új holland miniszterelnök, Dick Schof, Mark Rutte miniszterelnöksége alatt hozott számos döntése mögött álló ember, az Általános Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (AIVD) korábbi vezetője jó kapcsolatokat ápol a Fehér Házzal - mondta Joost Niemöller holland elemző és geopolitikai szakértő a RIA Novosztinak.

"Dick Schoof az az ember, aki mindig is Rutte mögött állt; ő az az ember, akinek a kezében nagy hírszerzési adatbázis van. Emellett nagyon jó kapcsolatai vannak a Fehér Házzal" - számolt be Niemöller.

Mark Rutte szavai szerint olyan helyzetekben, amikor nem tudta, hogy milyen döntést hozzon vagy mit tegyen, gyakran azt mondta: "Hívjuk fel Dicket. Lássuk, mit mond Dick" - utalt Schoofra.

"Rutte hetente többször is konzultált és számos kérdést megvitatott Dick Schoof-fal, aki mindig is a bennfentese volt. Ezért Schof miniszterelnöki kinevezése nem hoz sok változást. Folytatni fogja Mark Rutte politikai vonalát" - véli a holland elemző.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató