2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Guardian: Orbán - Zelenszkij csúcs lehet ma Kijevben

A Guardian úgy értesült, hogy Orbán Viktor első útja  - miután Magyarország július elsején átvette az EU-elnökséget - Kijevbe vezet, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon. Andrij Jermak, Zelenszkij elnöki hivatalvezetője az X-en hétfőn megköszönte Szijjártó Péternek, hogy sokat egyeztettek, és megbeszélést folytattak az ukrán-magyar kapcsolatokról. 

„A holnapi sajtót, ha figyeli, már látni is fogja az első lépéseket” – válaszolta Orbán Viktor hétfőn az M1-nek adott interjújában arra a kérdésre, hogy Magyarország az EU soros elnökeként mit tehet az orosz-ukrán háború befejezéséért.

Orbán Viktor kedden Ukrajna fővárosába látogat

- írta hétfő éjszaka a Guardian. 

Az elmúlt hetekben ugyanis hosszas tárgyalások után, megállapodás született a kárpátaljai magyarok jogairól. A lap budapesti forrása szerint ez volt a találkozó előfeltétele, és a megállapodást sikerként jelenthetik be. Zelenszkij tanácsadója, Mikhail Podoljak nem akarta kommentálni a hírt a Guardiannek, de már kijevi források a lapnak megerősítették, hogy ez a terv, “hacsak az utolsó pillanatban nem lesz változás” - tették hozzá.

Andrij Jermak tegnap az X-en köszönte meg Szijjártó Péternek, hogy “hosszú hónapok alatt sokat beszélgettek a külgazdasági és külügyminiszterrel, és találkoztunk Ungváron. Beszéltünk az ukrán-magyar kapcsolatok kulcskérdéseinek előrehaladásáról. Folytatjuk” - posztolta Zelenszkij elnöki hivatalvezetője tegnap.

Az előzményekhez tartozik: Volodimír Zelenszkij tegnap az X-en gratulált Magyarországnak az EU-elnökség átvételéhez. Az ukrán elnök a közös érdekek és célok előremozdításáról úgy fogalmazott: 

"Ukrajna az EU-hoz vezető úton haladva készen áll arra, hogy hozzájáruljon ezekhez az erőfeszítésekhez és hogy megerősítse Európát."

De a múlt héten az is feltűnést keltett, hogy Orbán Viktor a 28-án tartott brüsszeli EU-csúcson a tárgyalóteremben odalépett Zelenszkijhez és az erről készült videó szerint heves, dinamikus rövid beszélgetést folytattak.

Tavaly decemberben Zelenszkij Argentínában Milei elnök beiktatásán lépett oda a magyar miniszterelnökhöz váratlanul, akkor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt a tájékoztatást adta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek, az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató