2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Korábbi görög miniszterelnök: Európa megpróbálja eszkalálni az ukrajnai konfliktust

Európa egyre agresszívebb, harcias politikát folytat, amely a konfliktus eszkalálását célozza ahelyett, hogy tűzszünetet kezdeményezne Ukrajnában és békés megoldást keresne - jelentette ki Kosztasz Karamanlisz volt görög miniszterelnök.

A politikus erről beszélt hétfő este Manolisz Kottakisz újságíró "Karamanlisz titkos mappái" című könyvének bemutatóján, a volt miniszterelnök beszédét az ERTNews közszolgálati televízió honlapja közölte. Karamanlisz 2004-2009 között volt Görögország miniszterelnöke, és az ő idejében erősödtek meg a görög-orosz kapcsolatok.

"Az Ukrajna elleni orosz invázió egyértelmű és egyhangú elítélése nem elegendő indok arra, hogy egyre agresszívebb és merevebb magatartást tanúsítsunk a háború folytatásával kapcsolatban. Ahelyett, hogy a tűzszünet és a minszki megállapodásokon alapuló megoldás keresése terén az élen járna, Európa gyakran túlzásba vitte a háborút támogató magatartását. Ez azonban valószínűleg vagy a konfliktus tartós és veszélyes további eszkalációjához vezet, vagy ahhoz, hogy később, de még kedvezőtlenebb feltételek mellett keressük a kiutat"

- mondta Karamanlisz.

"A fő áldozat maga Ukrajna és népe lesz, valamint Európa, amely nyolcvan év után egy általános háború veszélyét látja közeledni a területén" - mondta a volt miniszterelnök.

Szerinte ezt a geopolitikai paradoxont súlyosbítja, hogy Európa képtelen aktív szerepet vállalni - ahogyan kellene - a közel-keleti helyzet megoldására irányuló erőfeszítésekben.

"Izrael magától értetődő joga, hogy megvédje magát és visszaverje a Hamász terrorista akcióit, nem mentesíti a palesztin civilek elleni akciók megelőzésének felelőssége alól. Természetesen nem mentesíti az alól a felelősség alól sem, hogy aláássa az egyetlen létező megoldást, a független palesztin állam létrehozását" - mondta Karamanlisz.

Hangsúlyozta, hogy ebben az összetett és kiszámíthatatlan geopolitikai környezetben nagy a kockázata annak, hogy a Nyugat-Balkánon a feszültségek a tűzvészig fokozódnak.

"A daytoni megállapodások gyakorlatilag halott betűvé váltak, Koszovó zsákutcába jutott, a térségben a nacionalizmus és a "nagy eszmék" ahelyett, hogy fokozatosan alábbhagynának, újra lendületet kapnak. Ami az irredentista szándékokat leplező és a jószomszédi kapcsolatokat aláásó magatartást illeti, világos és határozott üzenetet kell küldeni Tirana és Szkopje felé: az ilyen magatartást nem toleráljuk, és annak következményei lesznek. Egy további emlékeztetővel, hogy az Európába vezető útjuk Görögországtól függ" - mondta Karamanlisz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató