2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Orbán Viktor: az ukrajnai tűzszünet felgyorsíthatja a béketárgyalásokat

Orbán arra kérte Zelenszkijt, hogy a tárgyalások előtt fontolja meg a tűzszünetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megállapodott abban, hogy a kétoldalú problémák megoldását célzó megállapodáson dolgoznak.

Mint ismert a magyar kormányfő ma reggel az ukrán fővárosba utazott, ahol Volodimir Zelenszkij fogadta. A Strana forrása arról beszélt, hogy „Orbán ukrajnai látogatásának formális és valós oka is Magyarország hat hónapos uniós tanácsi elnöki megbízatása” – nyilatkozta.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-csatornáján azt írt, hogy „sok mindent megtettünk ezért a látogatásért. Fontos, hogy beszéljünk Európa jövőjéről, a biztonságról, a nemzetközi jogról és a békeformuláról.”

Orbán Viktor a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy

„a magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.”

Véget ért a tárgyalás:

Zelenszkij az Orbánnal való találkozás után kijelentette: Az összes mai kérdésről folytatott párbeszédünk tartalma alapjául szolgálhat egy jövőbeni kétoldalú dokumentumnak államaink között, amely minden kapcsolatunkat szabályozni fogja, és az országok közötti kapcsolatok tükörszemléletén fog alapulni.

Orbán Viktor magyar kormányfő is úgy véli, hogy a tárgyalások közelebb vitték a két országot egy új megállapodás esetleges aláírásához.

Szeretnénk kapcsolatokat kialakítani országaink között, globális együttműködési megállapodást akarunk aláírni Ukrajnával, hasonlóan ahhoz, amit Magyarország többi szomszédjával kötöttünk – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta az ukrán vezetőnek:

Értékeljük Zelenszkij békekezdeményezéseit, arra kértük, hogy a tárgyalások előtt fontolja meg a tűzszünetet. Igyekszünk a múlt vitáit magunk mögött hagyni.

 Orbán Viktor közölte: A tűzszünet segíthet felgyorsítani az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök emellett kiemelte, hogy Budapest kész támogatni az ukrán gazdaság modernizációját, és segíteni kívánja hazánkat az EU Tanácsi elnöksége alatt is.

„Minden jót kívánok Ukrajnának, és Magyarország elnöksége alatt mindenben segítünk önöknek” – tette hozzá a magyar kormányfő.

Zelenszkij megerősítette, hogy megbeszélte a vendéggel, „hogyan lehet közelebb hozni a tisztességes és tartós békét”.

Végül a vezetők megállapodtak abban, hogy Budapest költségén megnyitják az első ukrán iskolát Magyarországon.

Korábban Olga Stefanishyna miniszterelnök-helyettes megígérte, hogy Ukrajna maradéktalanul teljesíti Magyarország mind a 11 követelését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató