2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Tusk Lengyelországa: katolikus papot kínoztak meg

Hatalmas a felháborodás, miután kiderült, hogy egy letartóztatott papot bántalmaztak.

Lengyelországban komoly politikai vihar kerekedett abból, hogy Michał Olszewski atyát március végén letartóztatták – írta meg a Remix.  

A vád ellene pénzmosás és hogy – állítólag – 66 millió eurót használt fel jogtalanul egy pénzügyi alapból.

Az Igazságosság Alap eredetileg az áldozatok megsegítésére és oktatási tevékenységekre jött létre, és Olszewski atya mindkét tevékenységben részt vett. De van az ügynek politikai szála is, hiszen mindez egybeesik a PiS kormány regnálásával. A vádak szerint az előző konzervatív igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro idején történt az állítólagos pénzmosás.

Olszewski atya letartóztatása óta egyre több aggasztó részlet derül ki fogvatartása körülményeiről.  A lengyel sajtó nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyet Olszewski írt közeli hozzátartozóinak. A levélben a pap arról számolt be, hogy 

kínzásoknak és embertelen bánásmódnak volt kitéve, az első 60 órában bilincsben tartották, nem kapott enni, s csak fél üveg csapvizet adtak neki, valamint arra kényszerítették, hogy egy üvegbe vizeljen.

Emellett óránként felkapcsolták a lámpát éjszaka, és különleges őrizet alatt tartották, ami állandó kamerás megfigyelést jelentett.

A fogva tartás körülményei, amelyekről Olszewski beszámolt, komoly felháborodást váltottak ki mind a közvélemény, mind a jogvédő szervezetek körében. Ügyvédje, Krzysztof Wąsowski pedig bejelentette, nemzetközi szervezetekhez és a lengyel emberi jogi biztoshoz fordulnak segítségért. Az ENSZ kínzás elleni egyezménye egyértelműen tiltja az ilyen eljárást.

Donald Tusk miniszterelnök hétfőn reagált az ügyre, abszurdnak nevezve a kínzásra vonatkozó vádakat. 

Kijelentette ugyanakkor, a legapróbb részletig kivizsgálják az esetet, s ha valóban törvénysértések történtek, annak következményei lesznek. A lengyel igazságügyi minisztérium közleményben hangsúlyozta: az őrizetbe vétel a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt, s sem Olszewski, sem ügyvédje nem nyújtottak be hivatalos panaszt a fogvatartás körülményeire vonatkozóan.

Az eset kapcsán a lengyel parlament Suwerennej Polska pártjának képviselői bejelentették, az ENSZ kínzás elleni bizottságához fordulnak. Emellett az ombudsman, Marcin Wiącek is jelezte, hogy kivizsgálják a fogva tartás körülményeit, és minden esetleges szabálytalanságot feltárnak.

Olszewski atya előzetes letartóztatását nemrég három hónappal meghosszabbították, annak ellenére, hogy ügyvédje eljárási hibákra és bírói elfogultságra hivatkozott. Az ügy továbbra is komoly vitákat vált ki Lengyelországban, és széleskörű nemzetközi figyelmet kapott, mivel

a jogvédők és a közvélemény is egyaránt követelik az igazságszolgáltatás függetlenségének és tisztességes eljárásának biztosítását.

Az agresszivitás nem áll távol az új kormányzattól. Emlékszünk, amikor PiS-képviselőket tartóztattak le a lengyel elnöki palotában? De azt se feledjük, hogy miután Tusk hatalomra került Lengyelországban, olyan nagy erőszakkal vette át a lengyel közmédia székházát, hogy még a PiS egyik képviselőnője is megsérült.

Nemsokára az LMBTQ propaganda is műsorra került a közmédiában.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató