2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Magyar rendőrök is segítenek a Horvátországban nyaralóknak

Önálló intézkedési jogkörei nem lesznek ezeknek a magyar rendőröknek, de valóban nagy segítséget jelenthet, ha egy kérdéses helyzetben lesz kihez fordulni.

Magyar rendőri kontingens utazott Horvátországba azért, hogy a magyar turisták által leglátogatottabb helyszíneken is vigyázzanak a biztonságra – közölte Rétvári Bence kedden.

Horvátország minden nyáron a magyarok egyik közkedvelt célpontja, így magyar rendőrök is segítik a horvátok munkáját, ezzel a belügy szerint a magyar turisták biztonságát is szolgálják. Az államtitkár szerint a magyar rendőrök munkaidejét hozzáigazítják a horvát kollégáikéhoz, valamint gyalogosan és autóval is fognak járőrözni.

„Önálló intézkedési jogosultságuk nincs, járőrtársi feladatkörben dolgoznak, párban a horvát rendőrökkel. A szolgálatteljesítési idő alatt a magyar rendőrök elsősorban tájékoztatási, prevenciós és általános járőrszolgálati feladatokat hajtanak végre, valamint folyamatos telefonos elérhetőséget biztosítanak a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak” – közölte Rétvári. Megjegyezte: a magyar rendőrök részt vesznek a turistáknak szervezett koncertek, illetve egyéb események biztosításában.

A belügy tájékoztatásából kiderült, hogy a Horvátországba küldött rendőrök a magyar mellett nem csupán angolul, de horvátul is beszélnek, ez pedig a kommunikációt jelentősen könnyíteni fogja. A rendőrök július 1-je és augusztus 30-a között az Isztriai Rendőr-főkapitányságon, Pulában és a Zadar Megyei Rendőr-főkapitányságon, Zadarban látják el feladataikat.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató