2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Orosz elemző: Orbán ősszel Moszkvába látogathat

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a konfliktus rendezését célzó missziója keretében Ukrajnába látogatott, az európai vezetők között egyedülálló közvetítői szerepre képes, és már ősszel Moszkvába látogathat, de tevékenységének sikere nem garantált - vélekedett a RIA Novosztyinak nyilatkozva Mihail Vedernyikov, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének vezető kutatója.

Korábban kedden a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkijjel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy az ukrajnai helyzet rendezéséről szóló tárgyalások előtt fontolja meg a tűzszünetet. Orbán később a Die Weltwoche című svájci lapnak adott interjúban elmondta, hogy az Ukrajnával kapcsolatos "békeküldetését" németországi, franciaországi és olaszországi látogatásokkal kezdte meg. Ugyanebben az interjúban a miniszterelnök azt mondta, hogy Zelenszkijnek kétségei vannak a tárgyalásokhoz szükséges tűzszünet ötletével kapcsolatban.

"Nekem úgy tűnik, hogy az európai elitek körében most már van egy bizonyos igény valamiféle békés rendezésre Ukrajnában. Orbán Viktor megfelelő opció erre, mert a konfliktus kezdetétől fogva egyedülálló álláspontot képviselt: nem támogatta a fegyverszállításokat, ugyanakkor nem szakított Oroszországgal, és továbbra is pragmatikus álláspontot képvisel"

- mondta Vedernyikov.

Feltételezi, hogy közvetítői küldetése részeként Orbán "néhány hónapon belül, talán októberhez közelebb" eljön Moszkvába, hogy ismertesse az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos verzióját. Az ügynökség tárgyalópartnere szerint a magyar miniszterelnök által szorgalmazott terv a konfliktus befagyasztását tartalmazza, a felek közötti későbbi tárgyalásokkal.

"Nem azt mondom, hogy Oroszország el fogja fogadni, hanem azt, hogy Orbán megpróbálja majd azt a lehetőséget népszerűsíteni, ami mondjuk az EU-nak megfelel, Moszkva pedig érthető módon a saját verzióját fogja támogatni..... Orbán megpróbálhat teljesíteni egy ilyen küldetést, és hogy meghallgatják-e vagy sem, az egy másik kérdés" - tette hozzá a szakértő.

Ugyanakkor úgy véli, hogy Kijev, amely hűvösen fogadta a magyar miniszterelnök tűzszüneti elképzelését, megváltoztathatja véleményét,

mivel a kijevi vezetés "valószínűleg amúgy is hallgat arra, ami más fővárosokból érkezik".

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók státuszának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és denácifikálását, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozzák elő. Kijev elutasította ezt a kezdeményezést.

Putyin azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij hivatali ideje lejárt, és legitimitását semmilyen módon nem lehet helyreállítani. Az orosz államfő sajtótitkára, Dmitrij Peszkov egyértelművé tette, hogy Putyin nem azért utasította el a tárgyalások lehetőségét Ukrajnával, mert ott más legitim hatóságok vannak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató