2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Összehangolt támadás indult Magyarország uniós soros elnöksége és a Patrióták Európáért szövetség ellen Brüsszelben

A Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő által szervezett online konferencián a felszólalók a magyar EU-elnökséget támadták, és kifejezték aggodalmukat Orbán Viktor megnövekedett befolyása miatt, amit az uniós elnökség, valamint a nagy európai országok meggyengülése kínál számára. A hazánkat támadó rendezvényen az új jobboldali pártcsalád, a Patrióták Európáért is szóba került.

Újabb támadást fogalmaztak meg Magyarország ellen, a hazánkat következetesen gyűlölő német zöldpárti politikus, Daniel Freund által szervezett és moderált online konferencián. 

A panelbeszélgetésen részt vett Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, a német Süddeutsche Zeitung tudósítója, valamint a washingtoni székhelyű, magát függetlennek valló German Marshall Fund politikai intézet magyar kutatója, Hegedűs Dániel is.

Daniel Freund szerint a magyar uniós elnökség mottója, a „Make Europe Great Again” azaz a Tegyük újra naggyá Európát, aggasztóan hangzik, mert attól a Trumptól ered, aki ezzel hergelte követőit a Capitolium elfoglalására. Freund azt mondta, Orbán Viktor most Brüsszelt szeretné elfoglalni és azon sajnálkozott, hogy az a Magyarország vette át a soros EU-elnökséget, amely ellen számos uniós szankciós eljárás és büntetés van érvényben. Szerinte a magyar kormány kétarcú politikát folytat és azt kérdezte vendégeitől, hogy mit várnak a magyar elnökségtől.

Dobrev úgy vélte:

Orbán Viktor nem gyakorlati, hanem szimbolikus kárt fog okozni a következő hat hónapban, amennyiben nem korlátozzák a mozgásterét.

Hegedűs Dániel arról beszélt, hogy Orbán Európában, és azon kívül is egy illiberális szereplőkből álló hálózat kiépítésén dolgozik. Ő volt az egyetlen uniós kormányfő, aki mind 2016-ban, mind 2020-ban az amerikai választások idején Trumpot támogatta.

A magyar miniszterelnök szerinte ebben az évben az európai, valamint az amerikai választások kapcsán is egy nemzeti áttörésre számított. Eddig az állás Hegedűs szerint döntetlen, de szerinte nem szabad alábecsülni azt a kárt, amit a magyar miniszterelnök okozhat.

Vissza fog élni az elnökség adta lehetőségekkel, és kommunikációs szinten be fog avatkozni a georgiai és moldáv választásokba, tette hozzá. Hegedűs úgy látja, a magyar kormány nem fog együttműködni, ezért az európai partnerek jobban teszik, ha egy B tervvel készülnek, mint ahogyan ezt eddig is mindig megtették.

A Süddeutsche Zeitung tudósítója szerint ha hagyják, akkor a magyar miniszterelnök ki fogja használni az uniós elnökség adta lehetőségeket.

Hegedűs Dániel szerint a jelenlegi instabil európai politikai viszonyok között Magyarország egy kényelmes környezetben veszi át az elnökséget, hiszen Hollandiában, Olaszországban és máshol is Orbán Viktor számára kedvező politikai folyamatok indultak el.

Dobrev szerint azonban egy konfliktusokkal teli fél év elé nézünk, amelyben számos szimbolikus vitája lesz Orbán Viktornak a többi tagállammal. Szerinte a jó választási eredménynek köszönhetően a magyar kormány még agresszívebben fog viselkedni az unióban.

Daniel Freund kérdésére a Bécsben megalakult Patrióták Európáért szuverenista formáció kapcsán Dobrev a európai jobboldali erők előretörését lekicsinyelve azt mondta, hogy a populisták ereje kevés, ha az Európai Néppárttal nem működnek együtt akkor nem tudják érvényesíteni akaratukat az Európai Parlamentben.

Dobrev hangsúlyozta: Ki kell mondani, hogy nem dolgozunk együtt nácikkal, szélsőségesekkel.

Szerinte azonban az európai konzervatívok, főleg a CDU/CSU, valamint az ÖVP így vagy úgy, de együtt fog működni a jobboldallal.

A német újságíró szerint a magyar kormány elmúlt években tapasztalt elszigetelődése elmúlóban van. Herbert Kicklt, az osztrák Szabadságpárt elnökét, Orbán Viktor nagy rajongójaként jellemezte, ugyanakkor a szlovák miniszterelnök Robert Fico kapcsán már egy „bonyolultabb kapcsolatról” beszélt. Kahlweit szerint a német AfD jó esélyekkel pályázik arra, hogy felvegyék a Patrióták Európáért pártcsaládba.

Hegedűs Dániel arról beszélt, hogy igenis nagyon sokan szeretnének a magyarhoz hasonló kormányzati politikát és óva intett attól, hogy a Patrióták Európáért pártcsalád jelentőségét bárki is lekicsinyellje.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató