2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

A NATO 40 milliárd eurós segélyt nyújt Ukrajnának

A NATO-tagállamok évi 40 milliárd eurós alap létrehozását tárgyalják Ukrajna támogatására. Magyarország, bár nem járul hozzá pénzügyileg, nem fogja blokkolni a kezdeményezést. A terv a washingtoni csúcstalálkozón válhat véglegessé.

A NATO-tagállamok jelenleg arról tárgyalnak, hogy évente 40 milliárd eurós alapot hozzanak létre Ukrajna támogatására az orosz agresszió elleni védekezéshez, írja az Euractive.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár által kezdeményezett javaslat célja, hogy folyamatos katonai segítséget biztosítson Ukrajnának, ameddig szükséges.

Azonban néhány NATO-tagállam nem ért egyet ezzel a kötelezettségvállalással kapcsolatban, aggódva egy ilyen nagy, többéves pénzügyi kötelezettség formalizálása miatt - ide tartozik hazánk is.

Magyarország, Orbán Viktor vezetésével, beleegyezett, hogy nem blokkolja ezt a kezdeményezést, de nem járul hozzá pénzügyileg, és nem engedélyezi területe használatát Ukrajna támogatására. Ez a megállapodás a NATO egységének fenntartását célozza, miközben tiszteletben tartja Magyarország álláspontját a konfliktus kapcsán.

A finanszírozási terv célja, hogy előreláthatóságot és stabilitást biztosítson Ukrajnának, ami létfontosságú, miközben az ország továbbra is védekezik és NATO-tagságra törekszik, mondta Stoltenberg. 

Ez a javaslat azután született, hogy a NATO elvetette egy ambiciózusabb, ötéves, 100 milliárd eurós segélyalap tervét a tagállamok támogatásának hiánya miatt.

Az évi 40 milliárd eurós kötelezettségvállalás kezelhetőbb és reálisabb megoldásként szolgál, miközben továbbra is biztosítja Ukrajna számára az alapvető támogatást.

A tárgyalások folyamatban vannak, és a NATO-tagok várhatóan a washingtoni csúcstalálkozón véglegesítik és jelentik majd be a tervet. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató