2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Az IMF több milliárd dolláros hitelrészletet utalt Ukrajnának

Az ukrán kormányfő azt mondta, hogy az átutalt több milliárd dollár segít a kormánynak költségvetési kiadásokat finanszírozni.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,2 milliárd dollárt folyósított Ukrajnának egy tavaly elfogadott, csaknem 16 milliárd dolláros hitelcsomag részeként – jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő szerdán.

Az ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy az átutalt 2,2 milliárd dollár segít a kormánynak költségvetési kiadásokat, szociális juttatásokat, orvosok és tanárok fizetését finanszírozni.

A 2,2 milliárd dolláros részletet június 28-án hagyta jóvá az IMF igazgatótanácsa. A most átutalt összeggel együtt Ukrajna már mintegy 7,6 milliárd dollárt kapott meg a hitelkeretből. A valutaalap 2023-ban elfogadott 15,6 milliárd dolláros támogatási csomagjának első, 2,7 milliárd dolláros részletét tavaly áprilisban utalták át, a mostani már az ötödik folyósítás.

A szerdán bejelentett részlet átutalását megelőzően a szakértők június 28-án zárták le az Ukrajnára vonatkozó hitelprogram negyedik felülvizsgálatát és akkor arra jutottak, hogy Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén 2,5–3,5 százalékkal nő a tavalyi 5 százalékos emelkedést követően, a fogyasztói árak emelkedése a tavalyi 12,9 százalékról idén 8 százalékra lassul.

Az IMF áprilisban közzétett globális gazdaságnövekedési előrejelzésében az szerepelt, hogy az ukrán  GDP idén 3,2 százalékkal nő, az  infláció 6,4 százalék lesz.

Az orosz-ukrán háború kitörését követő hónapokban az ország államkötvényeinek birtokosai beleegyeztek egy kétéves moratóriumba az azokhoz kapcsolódó kifizetések terén, de ennek augusztusban vége, így Kijevnek addig kellene dűlőre jutnia a hitelezőivel.

A háború kimenetelét és az ukrán gazdaság adósságfinanszírozó képességét övező bizonytalanság azonban nehezíti a megállapodást.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató