2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Orbán Viktor után Erdogan is békére szólított fel

Orbán Viktor magyar miniszterelnök után Recep Tayyip Erdoğan török elnök is tűzszünetre szólított fel Ukrajnában - írja a Strana.A török politikus ezt Vlagyimir Putyin Kreml-vezérrel folytatott találkozóján mondta Asztanában, az SCO-csúcson.

"Törökország folytatja erőfeszítéseit, hogy békét teremtsen a térségben és a világban. Törökország megalapozhatja a konszenzust, hogy először tűzszünet, majd béke révén véget vessenek az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak. Lehetséges egy olyan igazságos béke, amely mindkét fél számára kielégítő"

- mondta Erdogan.

Mint ismert, áprilisban Törökország elkészítette a békeszerződés tervezetét, amely a háború 2040-ig történő befagyasztását és népszavazások megtartását javasolja: Ukrajnában a külpolitikai irányvonalról, a megszállt területeken - azok hovatartozásáról.

Erre reagálva Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy Zelenszkij "képletén" kívül minden terv "csak arról szól, hogy a háborút a befagyasztás, az eszkaláció és az orosz agresszív rezsim fenntartása révén folytatni akarják".

Törökország szintén nemrégiben adott hangot félelmének, hogy a háború túlmutathat Ukrajnán és Oroszországon, és tömegpusztító fegyverek bevetésébe torkollhat. 

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató