2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Snowden győzelemnek nevezi Assange szabadon bocsátását

Edward Snowden volt amerikai hírszerző győzelemnek nevezte a WikiLeaks-alapító Julian Assange szabadon bocsátását.

"Julian Assange most ünnepelte első születésnapját szabadon, több évnyi üldöztetés után. A kormány kénytelen volt elismerni a bíróságon, hogy egyetlen bűne az újságírás volt, és hogy soha senki nem szenvedett tőle. Ezt nevezik győzelemnek"

- írta Snowden a közösségi médiában X.

Assange július harmadikán ünnepli 53. születésnapját, évek óta először köszönti ezt a napot szülőhazájában, Ausztráliában. Assange június 24-én szabadult egy brit börtönből, miután az amerikai ügyészekkel részleges bűnösségi nyilatkozatról tárgyalt. A vádalku lehetővé tette, hogy az újságíró rácsok mögött töltött öt év után szabadon távozhasson.

Meghallgatását Saipanon tartották, az Észak-Mariana-szigetek legnagyobb szigetén, amely nem része az Egyesült Államoknak, de Washington tulajdonában van.

Assange világhírnévre tett szert a WikiLeaks honlap megalapításával, amely többek között több százezer bizalmas anyagot tett közzé az iraki és afganisztáni háborúról, a guantánamói börtönről, diplomáciai küldeményekről és Hillary Clinton elnökjelölt személyes levelezéséről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató