2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Medvegyev: Az Európai Uniónak háborúra van szüksége

Az ukrajnai rendezésről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök a tárgyalás előtt, a sajtó jelenlétében mondott köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2009 óta ez a tizennegyedik kétoldalú találkozójuk az orosz elnökkel.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ez most különlegesebb, mint a korábbiak.

Azt is felidézte, hogy legutóbb 2022 februárjában járt Moszkvában, még a háború előtt. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy július elsejével Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A kormányfő megköszönte az orosz elnöknek, hogy „ilyen nehéz körülmények között” is fogadja. Hangsúlyozta:

lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni, lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni”.

Medvegyev is megszólalt

Dmitrij Medvegyev most a közösségi oldalán elsősorban az európai politikusok nyilatkozatára reagált. Az egykori orosz elnök ugyanis nagyon nem volt megelégedve a nyugati világ reakciójával. „Az európai kretének hisztériája, amelyet Orbán Viktor moszkvai látogatása és Putyin elnökkel való találkozója okozott, ismét aláhúzza, hogy az Európai Uniónak és amerikai urainak háborúra van szüksége, nem békére” – írta Medvegyev.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató