2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Szerb lap: Kijevben rájöttek, hogy Budapest komoly problémákat okozhat nekik

A Novosti szerint éppen ezért most „Orbán Viktor kiállította a számlát Zelenszkijnek”.

A Novosti.rs ezzel a címmel jelentetett meg egy cikket szerdán: „Orbán kiállította a számlát Zelenszkijnek: Kijev kész teljesíteni Magyarország 11 követelését, hogy Budapest ne éljen vétójogával”.

A szerb lap bemutatta, hogy a magyar miniszterelnök azt javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek kijevi tárgyalásukon, hogy a kelet-ukrajnai helyzet megoldásáról szóló következő tárgyalások előtt fontolják meg a tűzszünet lehetőségét.

Orbán Viktor úgy véli, hogy ez felgyorsíthatja a béketárgyalásokat Oroszországgal.

A lap szerint Zelenszkij azt válaszolta, hogy a magyar miniszterelnökkel folytatott párbeszéd lehet az alapja a jövőbeni globális együttműködési megállapodásnak, amely szabályozza a két szomszédos ország viszonyát. Zelenszkij és Orbán is megerősítette, hogy dolgoznak egy ilyen dokumentumon és hogy ezeket a problémákat mind meg kell oldani.

A lap megjegyezte, hogy az ukrán vezetés kész teljesíteni a magyar követeléseket, hogy Budapest ne éljen vétójogával, és ne akadályozza meg az EU-felvételi folyamat elindítását. Olga Stefanishyna, Ukrajna miniszterelnökhelyettese bejelentette, hogy a kijevi vezetés kész eleget tenni Magyarország azon követeléseinek, hogy tiszteletben tartsák a kárpátaljai nemzeti kisebbség jogait.

Kijevben rájöttek, hogy Budapest komoly problémákat okozhat nekik,

ezért júniusban jelentősen enyhítették eredeti álláspontjukat, és bejelentették, hogy készek együttműködni szomszédaikkal.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató