2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Wildersék kormánya kiáll Ukrajna mellett

Folytatják Ukrajna támogatást, ameddig csak kell.

A nemrég megalakult négypárti, jobboldali-centrista holland kormány miniszterelnöke, 

Dick Schoof kijelentette:

folytatni fogják Ukrajna támogatását, „bármibe kerül, bármennyi ideig tart”.

Schoof Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést, amelyben kifejtette az új holland kormány Ukrajnával kapcsolatos nézeteit „Folytatjuk Ukrajna támogatását politikai, katonai és pénzügyi téren az orosz agresszióval szemben, bármibe kerül, bármennyi ideig tart” – szögezte le az X platformon közzétett üzenetében Schoof.

A kedden beiktatott holland miniszterelnök egyúttal hozzátette: reméli, hogy a jövő héten Washingtonban tartandó NATO-csúcstalálkozón személyesen is találkozik Zelenszkijjel.

Az új holland kormány a tavalyi választás után, sok hónapnyi tárgyalás után alakult meg. 

Legnagyobb tagja a választást megnyerő, Geert Wilders-féle jobboldali Szabadságpárt,

ám Wilderst a többiek nem fogadták el miniszterelnöknek, ezért Wilders egy ismert holland főhivatalnokot, Dick Schoofot jelölte miniszterelnöknek. A Szabadságpárton kívül a koalícióban részt vevő, jobboldali-liberális VVD (Mark Rutte pártja), a centrista NRC és a parasztpárt elfogadta Schoofot, így elkezdődött a közös kormányzás.

Az eddigi, Mark Rutte vezette holland kormány már küldött F-16-os harci repülőgépeket Romániába, 

a holland, a dán és a román légierő, valamint az amerikai Lockheed Martin vállalat együttműködése révén megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontba (EFTC). A bázison ukrán katonákat és a földi kiszolgálószemélyzet tagjait oktatják az F-16-osok működtetésére.

Ukrajna számít Hollandiára az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre vonatkozó kiképzőprogramjának bővítésében, illetve abban, hogy támogatja az ukrán lakosság ellen elkövetett orosz atrocitások kivizsgálását célzó nemzetközi bíróság létrehozását, amely a tízpontos ukrán béketervben is szerepel.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató