2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Vitézy Dávid reagált az Alkotmánybíróság döntésére

Vitézy Dávid közösségi oldalán fejtette ki, mit gondol az Alkotmánybíróság pénteki döntéséről. Szerinte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatai között olyan magas volt a tévesztés aránya, hogy az a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne.
 
Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést.

Mint írta, Karácsony Gergely „egy hete független magyar bíróságként jellemezte a Kúriát, ezért bízik abban, hogy a mai döntés után az újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd”. A maga részéről úgy fogalmazott, türelemmel várja a Kúria újbóli eljárását, „mert bár a jogorvoslati folyamat hosszadalmas, a választási eljárásról szóló törvény által megszabott, minden magyar település önkormányzati választására vonatkozó jogorvoslati határidők és keretek között zajlik” – idézte a bejegyzést az Index.

A politikus kihangsúlyozta: a rendkívül szoros eredmény nyomán az összes főpolgármester-jelöltre leadott szavazat újraszámlálásának indokoltságáról is újból döntenie kell a Kúriának. Majd emlékeztetett arra, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után mindössze 0,005 százalékkal, azaz 41 szavazattal veszítette el a főpolgármester-választást. Hozzátette: az érvénytelen szavazatok 2,3 százaléka lett mégis érvényes, miután  a Nemzeti Választási Bizottság újraszámlálta.

Ennyire szoros eredmény, és egy, ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne

– húzta alá, majd végül azt írta, bármi is legyen a jogorvoslati folyamat eredménye, ő elfogadja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató