2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Nem támogatja Ursula von der Leyen jelöltségét a lengyel PiS

"Mindenképpen ellene leszünk" - mondta Adam Bielan, a lengyel delegáció vezetője.

Az európai parlament lengyel konzervatív képviselői nem fogják támogatni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelöltségét – közölte Adam Bielan, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának lengyel delegációs vezetője, hozzátéve: „Mindenképpen ellene leszünk.”

Bielan azzal érvelt, hogy a képviselőcsoport csalódott von der Leyen elmúlt ötéves vezetése miatt.

„Ellenezzük az EU központosítására és az új szerződésekre vonatkozó elképzeléseket, mivel úgy véljük, hogy ez a folyamat jelentősen korlátozza a tagállamok szuverenitását.” – érvelt a lengyel politikus, majd aláhúzta: „Ellenezzük az EU jelenlegi migrációs politikáját is, beleértve a migrációs paktumot és a zöld megállapodást.”

A PAP hírügynökség megjegyezte, hogy öt évvel ezelőtt a lengyel ECR képviselőcsoport, amely a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PIS) tagjaiból áll, még bizalmat szavazott von der Leyennek. Akkor azonban az alternatíva Frans Timmermans korábbi baloldali uniós biztos jelölése volt.

„Akkor a „kisebbik rosszat” választottuk, mert úgy véltük, hogy Timmermans még rosszabb lenne”

– mutatott rá Bielan.

Az ECR jelenleg 84 mandátumával a harmadik legnagyobb politikai erő az Európai Parlamentben. A bizottsági elnöki pozíció megszerzéséhez von der Leyennek 361 szavazatra van szüksége a 720 tagú Európai Parlamentben.

A szavazásra az új Európai Parlament július 16-án Strasbourgban kezdődő első plenáris ülésén kerülhet sor.

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató