2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Gulyás Gergely: Kötelezni fogjuk a pártokat és médiumokat, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá

Hétfő délelőtti időpontban újra Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány a múlt heti két ülésén is foglalkozott a háború jelenlegi állásával és lehetséges kimeneteleivel. A háború továbbra is veszélyt jelent mind Magyarországra, mind Európára nézve – mondta. Emlékeztetett: kárpátaljai magyarok is vesztették életüket az oroszokkal szembeni harcban. 

Európai és magyar szempontból is helyes, hogy Orbán Viktor egy békemissziót indított”

– fogalmazott, utalva arra, hogy a magyar miniszterelnök az uniós soros elnökség átvétele után Kijevbe, majd Moszkvába, legutóbb pedig Pekingba utazott. 

Gulyás Gergely: A háború egész Európát érinti, ezért is fontos Orbán békemissziója
 
Szerdán és vasárnap is volt kormányülés, ezért tartanak ma rendhagyó módon kormányülést. A kormány a múlt heti két ülésen is foglalkozott a háború jelenlegi állásával, lehetséges kimenetelével, és azzal, hogy mit tudnak tenni a békéért. Továbbra is fontos megállapítás, hogy az elhúzódó háború nagy kockázatot jelent, az ukrán hadseregben kárpátaljai magyarok is vannak, így Magyarország ilyen szempontból is érintett, gazdasági szempontból viszont egész Európa az, ezért is fontos, hogy Orbán Viktor békemissziót indított.

Gulyás Gergely szerint az európai országokat egy háborús propaganda uralja, a kormányok így hoznak döntéseket, Magyarország viszont a békében érdekelt, amihez mindkét félre szükség van. Gulyás hozzátette, hogy a békéhez a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni elsősorban, ezért is utazott Kínába a magyar kormányfő. Magyarország minden olyan vezetővel kapcsolatot akar fenntartani, aki tehet azért, hogy vége legyen a háborúnak. Nincs konkrét béketerv, de a békéhez biztosan tűzszünet kell.

A békemissziót Gulyás szerint sokan kísérik gyanakvással, támadják miatta Magyarországot, és azt várják, hogy ne legyen önálló magyar vélemény. Szerinte politikai, jogi, pénzügyi zsarolásnak van kitéve az ország, hogy változtasson a meggyőződésén, de nem fog.

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amelyik hozzájárulhat a békéhez”

– szögezte le

 

Gulyás Gergely: Kötelezni fogjuk a pártokat és médiumokat, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá
 
- Felvenni a harcot a háborúellenes propagandával, kötelezni fogják a pártokat és médiumokat, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá; Gulyás hozzátette, hogy jogilag természetesen csak a médiumok tudnak külföldről forrásokat kapni.

- védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multivállalatnak, ami extraprofitra tett szert a háború alatt, ilyenek például bankok, energiaszektor. Lakossági számla vezetésére stopot vezetnek be.

 

Gulyás Gergely: Továbbra sem lehet drágább az üzemanyag, mint a környező országokban
 
Az üzemanyagár ügyében azt tudja elmondani, hogy sikerült érdemben letörni az árakat a márciusi-áprilisi árakat, ugyanakkor a kormány továbbra is arra szólítja fel az energetikai vállalatokat, hogy a korábbi megállapodást, amelynek értelmében a környező országok árainál magasabb árakat a magyar családok sem fizethetnek. Ez most nem érvényesült a múlt héten a KSH adatai szerint, a kormány azt várja, hogy ez a helyzet szűnjön meg.

 

Európai légi közlekedés: Akcióterv és bírságok kellenek Gulyás szerint
 
Légi közlekedés helyzetéről is tárgyalt a kormány.

Azt állapították meg, hogy a növekvő utasszám mellett előfordulhatnak késések, de ez nem eredményezheti azt, hogy nem kapnak tájékoztatást. Akciótervet kell elfogadnia erről a hazai légi irányításért felelős magyar HungaroControlnak.

Gulyás szerint 12 hatósági eljárás van folyamatban 12 járatindulás kapcsán, a kormány azt várja a fogyasztóvédelemről, hogy

amikor a légitársaság tehet a késésről, akkor kapjon bírságot.

 

Vitályos Eszter: 2026-ig kitolja a kormány a babaváró hitel visszafizetését
 
A kormány vasárnap döntést hozott a babaváró támogatásról is.

A bevezetése óta több előre nem látott esemény következett be, járvány, háború, energiaválság, ami az életszínvonalat jelentősen csökkentette, és megnehezíthette a gyerekvállalást. 2024. július 1-je után akinek lejárna az ötéves időtartam, de még nem született gyerekük, azok legfeljebb kétéves hosszabbítást kaphatnak. Akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, azoknak a határidő egységesen 2026. július 1-jéig hosszabbodik meg.

 

Vitályos Eszter: Több mint 11 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések az elmúlt időszakban
 
Emellett elindult az egészségablak is, amellyel a járóbeteg szakrendelésekre lehet időpontokat foglalni, ez Vitályos szerint egyre bővül, és egyre népszerűbb is. Emellett volt szó arról, hogy az elmúlt időszakban több mint 11 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, ebből 5 milliárd a debreceni egyetem kutatólaborjára ment el, de sportcsarnokok, vasútállomások is megvalósultak vagy fejlődtek.

 

Gulyás szerint Magyar Péter a mentelmi jogért vehette fel az EP-mandátumát
 
Bár jó az EP-képviselők fizetése, Gulyás Gergely szerint nem zárható ki, hogy Magyar Péter azért vette fel az EP-mandátumát, hogy mentelmi jogot kapjon.
 

Gulyás: Fájdalmas, brutális bírságokat kell kiszabni, hogy megszűnjenek a reptéri késések
 
Gulyás a bírságok elrettentő hatásában hisz. Ha egy gép meghibásodik, az lehet egy-két órás, de ilyenkor egy új gépet kell beállítani, az nem megoldás, hogy két napig nem indul el a gép. Visszatartó jellegű, fájdalmas, brutális bírságokat kell kiszabni ilyen helyzetekben a fogyasztóvédelemnek, akár százmilliós bírságok is szóba jöhetnek. 

Orbán Pekingből a NATO-csúcsra utazik
 
Pekingből Washingtonba utazik Orbán Viktor. Gulyás erről azt mondta, a miniszterelnök a NATO-csúcsra megy, ez nem a békemisszió része, hiszen a békemisszióban olyanokkal érdemes találkozni, akik a békében érdekeltek. Bár Gulyás szerint ezt a csúcsot is lehet használni arra, hogy Orbán jó célt, a békét képviselje.

„Mindent a megfelelő időben”, mondta Gulyás arról, hogy lesz-e Orbán-Trump-találkozó.

 

Gulyás a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámolásáról: Ha 41 szavazat van két jelölt között, a világon mindenhol újraszámolnak, ahol demokrácia van
 
Gulyást a főpolgármester-választás újabb epizódjáról is kérdezték, arról, hogy a Kúria úgy döntött, újra kell számolni az érvényes szavazatokat is. A miniszter szerint aki a választás óta figyeli Karácsony nyilatkozatait, nehezen érti azokban a logikai bukfenceket. Nem is érti a vitát: ha 41 szavazat van két jelölt között, a világon mindenhol, ahol demokrácia van, ott újraszámolják a szavazatokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató