2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Lemondott Macron miniszterelnöke, az elnök nem fogadta el a lépést

Franciaországban a vasárnapi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulója után hétfőn megindult a koalíciós helyezkedés, Emmanuel Macron elnök pedig visszautasította miniszterelnöke, a törvényhozási többségét elvesztő Gabriel Attal lemondását.

Ahogy arról részletesen írtunk, Macron a június 9-i európai parlamenti választás eredményei után mindenkit meglepve előrehozott választást írt ki – melynek eredménye nem veszélyeztette elnöki pozícióját, amiről csak 2026-ban voksolnak a franciák. Az első fordulóban a legtöbb szavazatot a Nemzeti Tömörülés szerezte, és a kisebb szövetségeseivel közösen induló jobboldali pártnak jósolták a második fordulóra a legtöbb képviselői helyet. Azonban Marine Le Pen-ék végül a harmadik helyre szorultak; az élen – nem kis részben a jobboldallal szembeni kölcsönös visszalépéseknek köszönhetően – a baloldali pártok szélsőbaltól balközépig érő szövetsége végzett, a második pedig az Emmanuel Macron elnök mögött álló pártszövetség lett. Utóbbi komoly veszteségeket szenvedett el, és a végeredmény nyilvánosságra kerülése után Gabriel Attal benyújtotta lemondását.

A három nagy tömb között igen kicsi a mandátumkülönbség, és egyik erő sem számíthat önmagában elégséges támogatásra a kormányalakításhoz – emiatt elemzők a párizsi olimpiát megelőző hetekben komoly politikai instabilitásra számítanak. Macron az AFP hírügynökség beszámolója szerint pont a „stabilitás biztosítására” hivatkozva kérte Attalt, hogy maradjon még posztján.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi szavazással a párt győzelmét csak ideiglenesen sikerült késleltetni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató