2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Salvini pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz

Hétfőn, hosszú munka után, a Ligával megszületik Brüsszelben a patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában – közölte közösségi oldalán Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője hétfőn.

Matteo Salvini bejegyzése azelőtt született, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciója megtartja ülését, amelyet a korábbi közlés szerint július 8-ra tűztek ki. Matteo Salvini kezdettől fogva támogatta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke kezdeményezését a Patrióták Európáért megalakítására.

A június 30-án Bécsben tartott hármas találkozón született pártformációhoz azóta több európai erő csatlakozott. A Liga vezetője a franciaországi választásokat is kommentálta hangoztatva, hogy a “mindenki egy ellen” politikai taktikája csökkentette ugyan a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) mandátumait, de nem vett vissza a párt támogatottságból.

A Le Pennel szemben Emmanuel Macron francia elnök által létrehozott kupac megnyerte a választásokat, de nincsen többsége a kormányzáshoz, miközben az RN-nek soha ennyi képviselője nem volt a párizsi nemzetgyűlésben: az RN a legtöbb szavazatot szerző párt maradt a média teljes csendjétől kísérve

– hangoztatta Matteo Salvini, aki most az ID-ben szövetségese az RN-nek.

Salvini rámutatott, hogy zavargók több francia városban kövekkel támadtak a rendőrökre, “káosz lett a parlamentben, miközben az utcákon kommunisták és szélsőbaloldali csoportok ujjongtak, iszlámbarátok, antiszemiták”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató