2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Brüsszel mindent megtesz, hogy Orbán Viktor ne tarthasson beszédet az Európai Parlament előtt

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó kormány miniszterelnöke hagyományosan beszédet tarthat az Európai Parlament előtt, ahol felvázolja a fél éves programot. Orbán Viktor is jelezte az EP napirendjét meghatározó testületnek, hogy a jövőhéten megtartaná a beszédét. Az EP viszont kifogásokkal tartja távol a kormányfőt Strasbourgtól.

Az unió soros elnökeként a kormányfők szokásosan beszéde tartanak az Európai Parlament előtt, ahol felvázolják a terveket, amiket a hivatali idejük alatt véghez akarnak vinni. Orbán Viktort azonban nem engedik a plénum elé, hogy beszéljen a "Make Europe Great Again" kampány részleteiről.

A magyar miniszterelnök már több időpontot is megadott az EP-nek, amikor Strasbourgba tudott volna utazni, hogy megtartsa a beszédét.

A testület azonban különböző kifogásokkal eddig elodázta, hogy Orbán Viktor szóljon a képviselőkhöz. Az EP azt állítja, hogy nem tudnak helyet szorítani a kormányfőnek a napirendben

Mondhatni hagyománynak számít, hogy a miniszterelnökök az EP elé állhatnak, amikor átveszik a soros elnöki tisztséget. Orbán Viktor adminisztrációja azt jelezte Strasbourgnak, hogy július 16-17.-én lenne számára alkalmas a beszéd megtartsa. A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben beutazta a fél világot, járt Kijevben, Moszkvában, Pekingben, illetve jelenleg Washingtonban van a NATO-csúcstalálkozón.

Az EP napirendjét meghatározó testület, az Elnökök Tanácsa (az Európai Parlamenti pártok frakcióvezetői) azt állítják, hogy Orbán Viktor beszédét nem tudják belesűríteni a napirendbe. Egyes források szerint jelenleg az EP-nek túl sok dolga van, így egy újabb napirendi pontot nem tudnak besűríteni sehová.

Többek között az EP-nek olyan dolgokkal kell foglalkoznia, mint az Ursula von der Leyent megerősítő szavazás. Az Európai Bizottság elnöke az újabb ciklusára készül.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét július 11-én, csütörtökön határozzák meg. Egyes információk szerint az utolsó pillanatban még kiderülhet, hogy az EP képes helyet szorítani Orbán Viktornak, hogy megtartsa a soros elnöki beszédet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató