2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Macron szerint senki nem nyert a vasárnapi választáson, széles körű koalícióra szólítja fel a pártokat

A francia elnök pártja a második lett.

„Egyetlen politikai erő sem szerzett kellő többséget, és a választásokból kikerült tömbök vagy koalíciók mind kisebbségben vannak” – írta Emmanuel Macron francia elnök a helyi sajtóban szerdán közzétett levelében, miközben ő maga Washingtonban tartózkodik a NATO-csúcstalálkozón. Az államfő ezért arra szólított fel „minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjenek őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében, az ország számára”.

A köztársasági elnök most először szólalt meg a parlamenti választások vasárnap rendezett második fordulója óta, amelyet a június 9-i EP-választásokon a pártja által elszenvedett vereségre hivatkozva írt ki, és amelyet szerinte „senki nem nyert meg”.

A legtöbb szavazatot a baloldali és zöld pártokból álló választási szövetség, az Új Népfront szerezte meg, őket követte Macron pártja, az Együtt, a harmadik helyre pedig az Orbán Viktor szövetségeséhez, Marine Le Penhez köthető Nemzeti Tömörülés futott be. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató