2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szocdem politikus embercsempészkedett Svédországban

Egy pár éve illegális bevándorlóként Svédországba érkezett, most a szocdem párt politikusaként dolgozó férfi mellékállásban nagyüzemben folytatta az embercsempészetet – újságírók buktatták most le.

A 27 éves, svéd szociáldemokrata színekben politizáló Rashad Alasaad ellen nyomozást indított a svéd rendőrség, miután az Expressen napilap rejtett kamera segítségével lebuktatta a férfit, aki az önkormányzati képviselősége mellett aktív embercsempészként is tevékenykedett.

„Csak azok, akik Görögországban vannak. Eladó szír útlevelek svéd tartózkodási engedéllyel. Csak azok számára, akik úgy néznek ki, mint az útlevél birtokosai. Én magam megyek Görögországba és veszem fel őket. Eddig – a lányom útlevelével – két lányt sikerült elhoznom” – így szólt Rashad Alasaad arab nyelven feladott hirdetése.

A férfi „Ahmad” álnéven adott fel hirdetéseket kifejezetten Európába igyekvő migránsokat célzó közösségi oldalak fórumain. Ezen fórumokon a 2015-ös migránsválság óta lankadt az aktivitás, ám az Expressen újságírói szerint a célközönség kezd ismét felélénkülni. „Ahmad” csak egy embercsempész a sok közül, aki aktív az említett chatszobákban, ahol ismét növekvő tendenciát mutat az Európa iránti érdeklődés. A potenciális ügyfelek Szíriából, Törökországból, Görögországból és Egyiptomból jelentkeznek be leginkább.

Alasaad kifejezetten a már Görögországba eljutott személyeket célozta meg, elsősorban már svéd letelepedési engedéllyel ellátott szír útlevelek felhasználásával, amiket ismerőseitől kért kölcsön. Alassaad, aki még 2013-ban maga is illegális bevándorlóként érkezett Svédországba az Isztambulon át vezető útvonalon, 2014 óta rendelkezik letelepedési engedéllyel. Saját bevallása szerint több tucat embert sikerült ezzel a módszerrel Svédországba juttatnia, a tarifája 3000 euró egy felnőttért és 2000 euró egy gyermekért.

https://youtu.be/KPUMDETTU-U

„Ahmad” a chatfórumokon nem válaszol egyenesen a kérdésekre, ellenben azt ajánlja a potenciális ügyfeleknek, hogy a Messengeren keresztül vegyék fel vele a kapcsolatot. Az Expressen két újságírója egy álprofil segítségével vette fel vele a kapcsolatot, mondván három, Görögországig eljutott szír menekült család venné igénybe szolgáltatásait. „Ahmad” közölte az érdeklődőkkel, hogy a felesége útlevelét még nem tudja rendelkezésre bocsátani, mert már hárman állnak sorban, hogy használhassák, viszont az alábbiak jöhetnek szóba: „egy 3,5 éves kislány, egy 14 éves lány, egy 25 éves nő, három férfi – két 19 és egy 21 éves –, egy 44 éves nő és 53 éves férfi”.

Több héten át tartó levelezés után Kréta szigetén adtak egymásnak találkát, az embercsempész tudatosan kerülte az athéni repteret, mert ott „gyanakvó rendőrök” mellett kétszer is ellenőrzik az utasok okmányait. „Aki szórakozni szeretne, keressen egy újabb hirdetést. Itt feladat van”, közli „Ahmad” az újságírók látszólag hezitáló válaszára. Végül a mobiltelefonja számát is megadja, ami egy egyszerű ellenőrzéssel elvezet a tulajdonoshoz: Rashad Alasaad, aki 2018 októbere óta Ljungby városában a svéd Szociáldemokrata Párt színeiben tevékenykedő, aktív helyi politikus.

Egy tengerparti kávézóban találkoztak. Röviddel a találka előtt „Ahmad” közölte, hogy megváltoztak a tervek: csak a család 4 éves kislányát tudja magával vinni. Az erre az alkalomra kiszemelt felnőtt útleveleket tulajdonosaik jelenleg használják, s „Ahmad” nem szeretné „túlságosan nyaggatni őket”.

A rejtett kamerával készült felvételen azt ecseteli az újságíróknak, hogy milyen egyszerű gyereket csempészni, és megmutatja az e célra előkészített csokoládét és mobiltelefont tele letöltött rajzfilmekkel. Azt is elmondta a riportereknek, hogy nemrég változtak meg a szír menekültekre vonatkozó svéd szabályok; már nem olyan „könnyű” szírként menekültstátuszt kapni.

„Korábban szó szerint elég volt, ha valaki a szír útlevelét az asztalra dobta és azt mondja, hogy ő szír. »Ismersz itt valakit? Nem, senkit sem ismerek. Bashar al-Assadnak pártját fogod? Az ellenzék mellett állsz? Igen, támogatom az ellenzéket«” 

 mondja az embercsempész a felvételen.

 „Most más a helyzet. Az új irány inkább azon alapul, hogy ki melyik térségből származik és egyedi elbírálás alapján döntenek.”

Ahmad ezért azt tanácsolja, hogy inkább vallják magukat palesztinoknak és ne említsék, hogy Szíriából jöttek. A kérdésre, hogy miért csinálja, egyszerű és őszinte a válasz: a pénzért.

Forrás: Mandiner.hu

Kapcsolódó:

Göteborgi túránk: egy kis piacozás után nekiugrottunk a helyi Ujhelyi Pistinek (1. rész)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató