Vadhajtások

Túl sok a migráns, elegük lett a hollandoknak

Betelt az ország, már nincs “szabad szoba”, véli a hollandok 91 százaléka, derül ki egy kutatásból.

A hollandok részben a szociális ellátórendszer miatt aggódnak, de a bűnözési statisztikák is elrettentik őket. A börtönre ítéltek aránya ugyanis 10 ezer emberre számítva a hollandok esetében 1, a marokkóiak között 11,2, a törökök között 4,3, míg a holland Antillákról és Arubából érkező bevándorlók esetében pedig 17,3 – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Salih Ozcan amszterdami üzletember megdöbbent, amikor tavaly hazatért a nyaralásból.Nem kevesebb mint 40 migránst talált az egyik lakásában, akik el akarták őt küldeni, hogy lakjon máshol.A történetet videóra vette az AT5 televízió is, akik bemutatták, ahogy a dühös migránsok agresszíven léptek fel mind a tulajdonossal, mind pedig a riporterekkel szemben. Ráadásul azzal fenyegették meg őket, hogy ha nem mennek el, kihívják a rendőrséget.

Azért érdekes ez a történet, mert megerősíti azt a De Telegraaf által készíttetett friss felmérést, amely szerinta hollandok 91 százaléka úgy gondolja, hogy az ország betelt, és már nincs “szabad szoba” benne.

65 százalékuk pedig úgy véli, hogy meg kellene állítani a migrációt, és kevesebb migránst szeretne látni.

Még érdekesebb, hogy a nem nyugati migrációs háttérrel rendelkező holland állampolgárok közel fele (48 százalék) ugyanazon a véleményen van.

 

2014 és 2018 között a holland kormány összesen 122 000 tartózkodási engedélyt adott az úgynevezett „menedékkérőknek”. 2019-ben a holland népesség összesen nagyjából 132 ezer fővel növekedett.

Ebből 114 000 migráns, 16 000 pedig menedékkérő volt. Az újonnan érkezők fele Európán kívülről érkezett.

 

A holland társadalom jelentős része attól tart, hogy az ilyen ütemű népességnövekedés jelentős problémákat okozhat az ország egészségügyi és lakhatási ágazatában. Ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal szerint a hollandiai népesség 2024-re körülbelül 17 millióról 18 millióra nő, majd 2039-re eléri a 19 milliót. Ennek a hajtóereje pedig a bevándorlás lesz.

A várható egészségügyi és lakhatási gondok mellé társult tavaly egy sokáig elhallgatott bűnözési statisztika is.Addig Hollandiában a migránsbűnözésről még soha nem tettek közzé átfogó adatokat. Tavaly maga a holland rendőrség kérte a statisztikai hivatalt (CBS), hogy számolja össze: 2010 és 2017 között milyen arányban követtek el bűncselekményeket a hollandok, illetve a bevándorlók.

Ami a gyanúsítottakat illeti,10 ezer lakosra 1 holland, viszont 5,4 marokkói és 3,2 török jut.A hollandok nem jártak jól az országhoz tartozó autonóm területtel, Aruba szigetével sem, mert az onnan érkezők között 10 ezer lakosra vetítve 5,8 fő gyanúsított volt a vizsgált időszakban. Nagyjából ezek az arányok a büntető eljárások tekintetében is, habár ott a török származásúak aránya már 7,1.

Akiket már börtönre ítéltek, azok között még feltűnőbbek az arányok.10 ezer lakosból van 1 holland, ám 11,2 marokkói, 4,8 török,a holland Antillákról és Arubáról érkező bevándorlók esetében pedig már 17,3. Aruba a turisták számára biztonságos, de a szigeten az elmúlt négy évben ugrásszerűen megnőtt a bűnözés.

A különböző észak-amerikai drogkartellek itt is megjelentek, azóta pedig magukkal hoztak a kábítószerből az “anyaországba” is.

Forrás: Origo