2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Holnap Kamu Geri elgáncsolhatja a Liget projektet

Mérföldkőhöz érkezett hazánk legnagyobb léptékű kulturális fejlesztésének ügye, ugyanis Karácsony Gergely által vezetett Főváros közgyűlése szerdán napirendre tűzi a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amely elfogadása esetén végképp ellehetetlenítené a park törtélelmi megújítását - írja a CÖF-CÖKE  a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Karácsony ezt mindannak ellenére teszi, hogy az elmúlt hónapokban számos civil és szakmai szervezet és csaknem 2000 honfitársunk fejezte ki tiltakozását a Főváros egyoldalú és drasztikus lépése ellen. A Főváros még arra sem volt hajlandó az elmúlt csaknem egy évben, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a Kormány képviselőivel, megvitassa a Liget fejlesztéseit és került minden olyan fórumot, ahol számot adhatott volna sanda, politikailag vezérelt szándékairól. A  szeptember 30-án, szerdára meghirdetett Közgyűlésen ott lesznek a fejlesztés elszánt ellenségei, a A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány pedig a lehető legtöbb embert próbálja összehívni, hogy minél nagyobb számban ki tudják fejezni a gyáva, szakmaiatlan és a nemzet számára rendkívül káros döntéssel szemben.
„Milyen hazugságokkal indokolják Karácsonyék a Liget Projekt végleges gáncsolását?”
Nem igaz, hogy kevesebb zöld lesz a Városligetben. A három, Karácsony által vitatott épület (Új Nemzeti Galéria, Városligeti Színház, Magyar Innováció Háza) megépülése esetén is jelentősen, 60-ról 65 százalékra nőne a Liget zöldje, több, mint 50.000 négyzetméterrel bővülne a park zöldfelülete. A három épület kizárólag már meglévő épület, vagy burkolt felület helyére épülne, egyetlen talpalatnyi zöldet vagy fát sem kell elvenni miattuk.
Óriási tévedés, hogy Senki sem támogatja a Liget Projektet. 
Számos civil és szakmai szervezet fejezte ki tiltakozását a Főváros kezdeményezése ellen. Mások mellett a Nagycsaládosok Országos Szövetsége, a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Írószövetség és a Professzorok Batthyány Köre kérte a főváros vezetését a tervezet visszavonására, de a Magyar Művészeti Akadémia és a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság is hasonló tartalmú levelet írt Karácsony Gergelynek. A Civil Összefogás Fórum pedig „virtuális békemenetet" hirdetett és a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását szorgalmazó országos petíció is már átlépte 60 ezer aláírót - emelték ki. A közelmúltban készített reprezentatív közvélemény-kutatások pedig azt mutatják, hogy a konkrét tervek ismeretében a budapestiek több mint 70 százaléka egyetért a Liget projekt céljaival és teljes körű megvalósításával, országosan pedig 80 százalékos a Városliget átfogó megújításának támogatottsága.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató