2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vezetőváltás lesz a polgári titkosszolgálat élén

Kedden dönthet az Országgyűlés a jelöltről.A parlament honlapján október 9-én közzétett bizottsági napirendek szerint vezetőváltás várható a polgári titkosszolgálat élén, az Információs Hivatalnál (IH). Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kedd délelőtti- október 12 – zárt ülésén az első napirendi pontban kerül majd sor Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok IH-főigazgató-jelölti meghallgatására.
Az IH jelenlegi állománytáblája szerint Bunford Zsolt a hivatal elemző főigazgató-helyettesi posztját tölti be, ami stratégiailag a legfontosabb beosztás a hivatal igazgatója mellett. 2018. november 9-én Áder János köztársasági elnök nevezte ki tábornokká.Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike. Legfőbb feladata, hogy megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat, továbbá Magyarország érdekeinek érvényesítését szolgáló tevékenységet folytat. Az IH továbbá információkat gyűjt a nemzetbiztonságot veszélyeztető külföldi szervezett bűnözésről, különösen a terrorszervezetekről, a jogellenes kábítószer- és fegyverkereskedelemről, a tömegpusztító fegyverek és alkotóelemeik, illetve az előállításukhoz szükséges anyagok és eszközök jogellenes nemzetközi forgalmáról. Az IH új főigazgató-jelöltje azt a Czukor Józsefet válthatja, aki 2018 októbere óta látja el posztját. Czukor korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: 1993 és 1997 között főosztályvezetői, 2002 és 2004 között szintén főigazgatói tisztséget töltött be.
Tíz napja vezetőváltás volt az Alkotmányvédelmi Hivatal élén is. Kiss Zoltánt október elsejei hatállyal az AH addigi műveleti főigazgató-helyettese, Bárdos Szabolcs nemzetbiztonsági dandártábornok váltotta. A hivatalos tájékoztatás szerint Kiss Zoltán más beosztásba kerül, diplomáciai pályára szeretne váltani, és ehhez bírja Orbán Viktor miniszterelnöki támogatását is.
 Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató