2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Az igazságügyi miniszterhez fordult Czeglédyék szerződései miatt Budai Gyula

A parlamentben is téma volt Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagságának felfüggesztése. Budai Gyula kormánypárti képviselő az azonnali kérdések órájában kérdezte az igazságügyi miniszter távolléte miatt Völner Pál államtitkárt arról, lehetséges-e, hogy egy felfüggesztett ügyvéd önkormányzatok képviseletét lássa el. Mint ismert, a 2019-es önkormányzati választások után Erzsébetváros és Újbuda DK-s polgármestere is milliós szerződéseket kötött a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával. Czeglédy pedig a felfüggesztése után tudatta, hogy a tudását nem lehet felfüggeszteni, és megbízásaikat ezután is ellátják, csak majd ő személy szerint nem állhat ott a perekben a bíróságokon. Völner Pál igazságügyi államtitkár, felelevenítve Czeglédy rovott múltját, azt mondta: az ügyvéd-politikus nem kispályás, korábban is elítélték már adócsalás, okirathamisítás és más bűncselekmények miatt. A mostani büntetőeljárás hatálya alól a most már Bitcoin Pártnak is nevezhető Demokratikus Koalíció próbálta kivonni, a polgármesterek pedig busás szerződésekkel vásárolják meg a hallgatását. A kamara bölcsen döntött, ezzel átmenetileg megakadályozzák, hogy folytassa a tevékenységét.Ma már a Vas Megyei Ügyvédi Kamara honlapján is megtalálható Czeglédy Csaba nevére rákeresve, hogy nevezett ügyvéd október 21-e óta a tevékenysége gyakorlása alól fel van függesztve. Czeglédy viszont azóta sem képes megemészteni a történteket, annak ellenére, hogy volt ideje felkészülni erre az eshetőségre. Budai Gyula ugyanis már a legújabb büntetőügyben történt vádemelés után kezdeményezte a kamaránál Czeglédy tagságának a felfüggesztését. Csakhogy két évig nem történt semmi. Czeglédy szerint azért nem, mert a kamara is mellette állt ki, ezzel is demonstrálva, mit gondolnak a büntetőügyéről. Sőt, mentelmi joga megszűnése után akként foglaltak állást, hogy új vádemelés nékül nincs büntetőügy, ezért jogalapja sincs a felfüggesztésének. Hogy most mégis megtörtént a felfüggesztése és ügyvédi munkáját nem folytathatja, szerinte a “Fidesz-kollaboráns” országos kamarai elnöknek köszönhető, akire rászólt az állampárt. Bár az első kifakadásában is megüzente: felfüggesztés ide vagy oda, a megbízásaikat a továbbiakban is el fogják látni. Abból pedig ugye van bőven.
A PestiSrácok azokat a szerződéseket is bemutatta korábban, amelyeket a DK-s önkormányzatok kötöttek a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt ügyvéd és párja irodájával.Erzsébetváros és Újbuda mellett felemlegette Varjú László képviseletét, de legutóbbi posztjában már azt is világgá kürtölte, hogy Dr. Schauta Marcell nagykanizsai önkormányzati képviselőt, a Momentum helyi elnökét is ők képviselik.
Pár hete még ott tudtam mellette állni a bíróságon, jó csapatot alkottunk – igazat is adott neki az eljárt bírói tanács. Szerencsére jogi tudásomat és elszántságomat senki nem tudja felfüggeszteni. Továbbra is küzdeni fogunk az emberekért!
– írta a hétvégén Czeglédy a közösségi oldalára.Hétfőn az országgyűlés plenáris ülésén Budai Gyula intézett azonnali kérdést Czeglédy kapcsán – Varga Judit igazolt távolléte okán – Völner Pálhoz, az IM államtitkárához.
Jómagam már 2018-ban is a Magyar Ügyvédi Kamara Etikai Bizottságához fordultam, amikor vádat emeltek bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt Czeglédy ellen. Örülök, hogy két év elteltével sikerült lépnie a Kamarának! Bár a törvény úgy fogalmaz, hogy nem kell kizárni azt az ügyvédet, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, ám a törvény betűje mégis mérlegelési lehetőséget biztosít a Kamarának akkor, ha egy gyakorló ügyvéd ötévnyi vagy annál súlyosabb börtönbüntetéssel fenyegett bűncselekmény vádlottja. Azaz: tagsága felfüggeszthető! Megjegyezném, egy normális ügyvéd ilyen esetben önként függeszti fel tagságát és tevékenységét! Mindezek hallatára Gyurcsány ügyvédje kiakadt és fenyegetőzésbe kezdett! Közösségi oldalán tombolt, ahol méltatlan és támadó hangnemet ütött meg a Kamara elnökével szemben, koncepciós perről hadovált, majd amikor már végképp kiakadt – talán szavai súlyát végig sem gondolva – belengette, hogy zugügyvédként fogja folytatni pályafutását!
– mondta a képviselő. Hozzátette: szégyenteljes, hogy az adócsaló ügyvéd irodáját közpénzből tartják el a baloldali önkormányzatok azzal, hogy milliós nagyságrendű szerződéseket kötnek vele, és nonszensz, hogy a jogállamiság mellett naponta lándzsát törő baloldal továbbra is pátyolgatja azt a Czeglédyt, aki az állam mellett a társadalom legvédtelenebb csoportjait is megkárosította. Budai Gyula arra volt kíváncsi, hogy elláthatja-e az önkormányzatok képviseletét és felfüggesztett ügyvéd. Válaszában Völner Pál államtitkár is méltatta a Vas Megyei Ügyvédi Kamara döntését. Mint mondta, ez a döntés egyértelműen azt hozza magával, hogy Czeglédy sem az önkormányzatoknál, sem más területen nem végezhet ügyvédi tevékenységet, annak ugyanis feltétele az akadálytalan kamarai tagság.
A Vas Megyei Ügyvédi Kamara helyesen járt el. Czeglédy egyébként nem kispályás és nem kezdő, hiszen már 2001-ben a Szombathelyi Városi Bíróság folytatólagosan elkövetett adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, magánokirat-hamisítás, számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények elkövetése miatt 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amit a Veszprém Megyei Bíróság 1 év 4 hónapra súlyosított. Már akkor megalapozott vádak álltak fel vele szemben. A jelenlegi ügye is többször téma volt itt, a Ház előtt is, hiszen 6 milliárd forint értékben követtek el bűnszervezetben költségvetési csalást Czeglédy Csaba és társai. Közülük néhányan már a jogerős büntetésüket is megkapták
– idézte fel Czeglédy bűnlajstromát a miniszterhelyettes. Megjegyezte, hogy Czeglédy ilyen háttérrel még folyamatosan provokációkat is végrehajt, méghozzá a Bitcoin Pártnak is nevezhető Demokratikus Koalíció segítségével.
A DK európai parlamenti listájára is föltette Czeglédyt, csak hogy mentelmi joga lehessen és kivonja a büntetőeljárás hatálya alól. Az pedig külön történet, hogy önkormányzatok busás megbízásokkal vásárolják meg a hallgatását. Remélhetőleg ez a lépés átmenetileg megakadályozza az ő tevékenységét
– jelentette ki az államtitkár, utalva a kamarai felfüggesztésre. Budai Gyula viszonválaszában részletesen felsorolta azokat a szerződéseket, amelyek által közpénzből finanszírozzák baloldali politikusok költségvetési csalással vádolt társukat. A Niedermüller Péter vezette VII. kerületi önkormányzat két megbízási szerződést kötött Czeglédyvel 500 000 forint + áfa, továbbá 1,5 millió forint + áfa összegben. A László Imre vezette XI. kerületi önkormányzat szintén két szerződést kötött Czeglédyvel 500 000 forint + áfa, továbbá 600 000 forint + áfa összegben. Szintén a XI. kerületi önkormányzathoz tartozó Média 11. Kft. kötött megbízási szerződést Czeglédyvel, havi 200 000 forint + áfa összegben. Czeglédy látja el Varjú László vádlott DK-s képviselő védelmét is. Völner Pál megjegyezte, hogy ezek közül a Niedermüller által kötött szerződésekről a kormányhivatal azt is megállapította, hogy törvénysértő módon kötött megállapodások, mégis újrakötötték őket és ma is érvényben vannak. Az államtitkár emlékeztetett: Niedermüller Péter még az önkormányzati választások kampányában azt mondta, nem fogja megengedni, hogy az általa vezett önkormányzatban bárki lopjon, vagy bármilyen törvénytelenséget elkövessen.
Ezek után egy elítélt ügyvéddel kötött szerződést, a mostani legújabb botrányban pedig éppen áramlopással gyanúsítják az egyik képviselőjét
– jegyezte meg a miniszterhelyettes.
 Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató