2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A bécsi merénylőt korábban már elítélték, mert Szíriában csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

A hétfő este Bécs belvárosában lelőtt merénylő 20 éves volt, Észak-Macedóniából származott, és korábban már elítélték amiatt, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz, közölte kedden az osztrák belügyminiszter. A férfi 2019-ben 22 hónap börtönt kapott, mert megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, de még a török rendőrök elfogták. Januárban szabadult kedvezménnyel . A Standard akkori tudósítása szerint a férfi Bécsben született, különösebben nem érezte magát hátrányos helyzetűnek, és csak kamaszkorában kezdett foglalkozni az iszlámmal. Az osztrák mellett észak-macedóniai állampolgársága is volt. Karl Nehammer hozzátette, hogy már több mint 15 házkutatást tartottak a hétfő esti merényletek miatt, és az elkövető környezetéből több embert őrizetbe vettek.  A támadó egy robbanómellényt viselt, valamint egy automata lőfegyver, egy pisztoly és egy bozótvágó is volt nála, hogy civilekre támadjon. A 20 éves férfi hétfő este 8 körül kezdett lövöldözni az  egyik belvárosi zsinagóga, a Stadttempel közelében. A támadásban négyen meghaltak, valamint rendőrök a támadót is lelőtték. Tizenhét sebesültet ápolnak kórházban, közülük hét ember van életveszélyes állapotban szúrt vagy lőtt sebek miatt.  Az osztrák kormány háromnapos gyásznapot rendelt el. Sebastian Kurz kancellár kedd délelőtt arról beszélt, hogy a támadást gyűlöletből követték el „az életmódunk és a demokráciánk ellen”. Elmondta, hogy négy civilt öltek meg hidegvérrel: egy idős nőt, egy idős férfit, egy fiatal járókelőt és egy pincérnőt.
Az ellenség, az iszlamista terror meg akarja osztani a társadalmunkat. De mi nem adunk teret ennek a gyűlöletnek
- mondta Kurz, hozzátette, hogy sosem valamelyik vallási közösség tagjai az ellenségük, hanem a terroristák.
Nem a keresztények és a muszlimok, vagy az osztrákok és a bevándorlók között zajlik a küzdelem, hanem a civilizáció és a barbárság között.” 
 A Bild is írt a terroristáról:Vérfagyasztó fotó bukkant fel az Instagramon, amelyen valószínűleg a bécsi támadás egyik elkövetője pózol a mészárlás előtt – írja a Bild. Az azóta eltávolított üzenetről azt feltételezik, hogy azt az Iszlám Állam propaganda osztálya készítette. Az egyik fotón egy dzsihadista férfi egy Zastava M70-es gépkarabéllyal, egy pisztollyal és egy macsetével látható. A lőfegyverek hasonlítanak azokra, amelyeket a bécsi terrortámadás végrehajtói használtak. Az üzenetben a férfi hűségesküt tesz Abu Ibrahimnak, az Iszlám Állam első emberének, akit ő a „hívek vezetőjének” nevez. Az ilyen anyagokat gyakran az ISIS egyik rejtekhelyén rögzítik, hogy a terrortámadás után propagandacéllal kezdjék el terjeszteni. Az iszlamista férfi egy másik fotón lőszerekből rakta ki a „Baqiyah” szót, amely az ISIS arab jelmondatának betűszava: „Az Iszlám Állam megmarad és terjeszkedni fog”. A szó a terroristák jelszavává vált azután, hogy az ISIS 2019 tavaszán elveszítette az utolsó városát is. A férfi a Bild információi szerint a támadás előtt még olyan videókat is küldött ismerőseinek, amelyeken a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás volt látható. 2015-ben két dzsihadista rendezett vérfürdőt a francia lap irodájában, 12 embert megölve. Az osztrák hatóságok azt vizsgálják, hogy ezek az üzenetek jeladások lehettek-e a bécsi terrortámadás végrehajtói számára.Forrás: Soros-blog, Blikk
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató