2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Koronavírus: Orbán Viktor nem akarja ijesztgetni a magyarokat, őszintén kell beszélni

Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva adott esetben lehet valamilyen vakcina - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. Folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és mindent bezárnak, ha nem tartják be a szabályokat. Szólt arról is, hogy ennek az országnak a kultúrája keresztény, és nem tűri az erőszakot. Ez a kultúra rendezi be az országot, és így tudunk biztonságban élni - tette hozzá.Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy az Operatív Törzs reggelente áttekinti a helyzetet. A legfontosabb, hogy mi lesz. November 21-én kell majd 2240 intenzív ágy. A miniszterelnök szólt arról is, hogy vannak, akik könnyedén vészelik át a járványt, de Szőcs Géza tragédiája is mutatja, hogy ebbe bele lehet halni.
December 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa 
- tette hozzá.
Várhatóan hamarosan döntés születik a halasztható műtétek elhalasztásáról.
A meghaltak átlagéletkora 76,1 év - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez azt mutatja, hogy a fiatalok ne keverjék össze az egészségügyi állapotukat az idősekével. A szüleink nem pótolhatók - tette hozzá. A hazai 3200 hazai településből 700 olyan hely van, ahol nem jelent meg a fertőzés. 7 iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás és 78 iskolában vegyes oktatás van - mondta Orbán Viktor.

Egyelőre nem lesz iskolabezárás

Ameddig csak lehet, nem zárjuk be az iskolákat - mondta a kormányfő. Több dolgot kell mérlegelni az iskolák esetleges bezárása során - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint ő nem akarja ijesztgetni a magyarokat, őszintén kell beszélni.
A helyzet súlyos, de tudjuk kezelni a szituációt.
Orbán Viktor elmondta, hogy a nyáron felkészültünk, így ha most betartjuk a szabályokat, akkor együtt sikerülni fog. Orbán Viktor közölte, hogy hétfő óta javult a maszkviselési hajlandóság. Folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és mindent bezárnak, ha nem tartják be a szabályokat. Mindezek ellenére láthatóan mindenki betartja a szabályokat. Komolyan kell venni ezeket a szabályokat - tette hozzá. Az egészség és a gazdaság egyformán fontos - mondta a kormányfő. Két hétig tartott a maszkviselés szigorításáról szóló vita, és két hét után nem szavazta meg az ellenzék a szigorítást. Ennek így nincs értelme - mondta a kormányfő. A parlamentet kikerülhetetlennek tartom, de vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség - mondta.
Természetesen a következő hetekben is ülésezni fog a parlament, így a 90 napos rendkívüli jogrendi időszakban is.
Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva lesz valamilyen vakcina - mondta a kormányfő.Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató