2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hrutka János Gulácsiról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül egyaránt

A volt fradista nagyot megy, ha a szivárványról van szó

A korábbi magyar válogatott futballista, Hrutka János a WMN magazinban osztotta meg véleményét a nagy indulatokat kiváltó „Gulácsi-ügyről”. A magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa a héten csatlakozott „A család, az család” kampányhoz, ezzel kiállt a szivárványcsaládok jogai mellett. Facebook-oldalán azt írta: „attól, hogy nem mindenki egyforma, csak színesebb lesz a világ, és hogy a legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerancia mások iránt”.

A kapus össztűz alá került, sok szurkoló és a kormányhoz közeli sajtó is élesen kritizálta őt. Nálunk is megjelentek írások ezzel kapcsolatban... A német médiában már Orbánoztak is.

 

 

Hrutka szerint egy futballistának ismerni kell a közeget, a szurkolói kultúrát, a szereplők, szokásait és reakcióit. „Ők azok, akik összekuporgatva forintjaikat, a világ másik végére is elkísérnek, hogy 12. játékosként hajszoljanak győzelembe. Ők azok, akik a vállukon cipelnek, bálványoznak, felnéznek rád, akik lelkileg csatlakozni akarnak sikerhez, csalódáshoz, sokszor a legerősebben meghúzott határokat is átlépve. Ők egyet jelentettek a lelátói szenvedéllyel.

A kiváltságok viszont addig illetnek, míg a szűk vezető réteg által megszabott normáknak, képviselt irányoknak megfelelsz. azzal az utolsó bekezdéses résszel, hogy Gulácsi Péter bejegyzésével fittyet hányt a szurkolói közeg elvárásaira, mert és tudott autonóm lenni, független, miközben tudta, hogy lesznek következményei.”

– írta Hrutka, aki hozzátette: „Lehet kerülni a témát, becsukni a szemünket, tudomást sem venni róla, nem beszélni köztünk élő jelenségekről, de évekig fizette a magyar labdarúgás a súlyos számlákat cigányozás, zsidózás, buzizás vagy éppen románozás miatt. A szurkolói rigmusok, dalok, gondolatok sokszor tartalmaztak szélsőséges elemeket.”

Majd elmondta: 

Kiállni a közvélemény elé, vállalni önmagad, jó szándékú gondolatod, esetleges építőjellegű kritikád, ismerve hozadékát és annak mértékét – egy igazi bátor, szabad tett. Ha egyetértesz azzal, amit mondani, közvetíteni akar, ha nem, becsülendő. Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül egyaránt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató