2021. április 23. - Béla
EUR : 362.16
USD : 301.65
17°

Az osztrákok szerint Erdoganék provokáltak, amikor a díványra ültették Von der Leyent

AZ EB-elnök szóvivője szerint Ursula von der Leyen előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.
 
 

Bírálta szerdán az osztrák kormány Recep Tayyip Erdogan török államfőt az Európai Bizottság (EB) elnökével, Ursula Von der Leyennel szembeni „tiszteletlen bánásmód” miatt Ankarában  tett előző napi látogatása során.

Az EB elnöke kedden Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tárgyalt  török államfővel. A találkozó kezdetekor azonban kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki karosszéket a terem közepén, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az EB elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely. „Ez a tiszteletlen bánásmód (...) különösen furcsa képet közvetít és - néhány nappal azután, hogy Törökország kilépett isztambuli egyezményből - csakis provokációként értelmezhető” – fogalmazott egy közleményben Karoline Edtstadler osztrák európaügyi miniszter. Törökország március 20-án lépett ki a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott megállapodásból feminista és egyéb csoportok tiltakozása közepette.

„Ha az EU a párbeszéd érdekében kezet nyújt Törökországnak, akkor joggal várhatja el, hogy az viszonzásra találjon" - tette hozzá a tárcavezető. "A férfiak és nők jogegyenlőségét nem lehet lábbal tiporni” – jelentette ki Edtstadler, aki közeli szövetségese a Törökország hangos bírálójaként ismert Sebastian Kurz kancellárnak. A Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a naivitás mellőzésére szólított fel Törökországgal kapcsolatban.

„A folyamatos provokációk és strukturális problémák világosan rámutatnak, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások (Törökországgal) illúziónak minősülnek, amellyel kapcsolatban az EU-nak nem kell áltatnia magát”

 – jelentette ki.   

A Von der Leyennel szembeni bánásmódot az EB is bírálta. Von der Leyen szóvivője szerdán kijelentette: a bizottság elnökét „meglepte”, hogy őt nem Erdogan mellé, egy karosszékbe ültették, hanem egy díványon kapott helyet. Mindazonáltal – mint a szóvivő fogalmazott – Ursula von der Leyen előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató