2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Közel Hadházy bukása: Durva adócsalást követ el, újabb iratokat hozunk nyilvánosságra

Folytatjuk!

Korábbi cikkünkben bemutatásra került, hogy Hadházy ügyvezetése alatt álló cég a Hadházy-Vet Kft. nem csak a PTK korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó előírásait szegi meg 11 éve, hanem a hivatalosan közzétett egyszerűsített éves beszámolójának az adatai alapján felmerül a költségvetési csalás bűncselekményének alapos gyanúja is!

Most tovább vizsgáltuk az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének az adatait és további bizonyítékokat találtunk az adócsalás gyanújára, egyszerűen nem jön mi a matek, elszámolta magát Hadházy!

Ahogy korábban megírtuk Hadházy saját állatorvosi honlapja szerint cégének a rendelési ideje heti 34,5 óra + ügyelet, gyakorlatilag az általános heti 40 órás munkarend, amely tevékenység ellátáshoz szükséges egy állatorvos és egy asszisztens, továbbá működik még egy állatpatika, állateledel boltja is, heti 50 óra feletti nyitvatartási idővel, aminek ügyeit, tételezzük fel honlapuk alapján recepciósként dolgozó felesége intézi. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy legalább 3 munkavállalót főállásban foglalkoztatnia kell, ez még összhangban is lenne a beszámolóban bemutatott 3 fővel, de a kifizetett bérekkel, amint látni fogjuk nagyon nincs összhangban! Ráadásul, ha folyamatosan működik, nyitva tart az állatkórház, állatpatika, állateledel bolt, feltételezve, hogy munkatársai soha nem betegek, hogyan adja ki a törvényes szabadságokat? Bezárnak arra az időre, vagy Hadházy ugrik be helyettük dolgozni, ami megint csak újabb törvénysértés lenne, hiszen az 1990. évi LV. törvény az országgyűlési képviselők jogállásáról 10. § (1) A képviselő megbízatásának időtartama alatt - az Alkotmányban és e törvényben írt összeférhetetlenségi eseteket kivéve - munkaviszonyban, valamint munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állhat, illetőleg kereső foglalkozást folytathat.

Nézzük akkor a számokat a Hadházy-Vet Kft. beszámolója alapján, milyen költségeket is számolt el 2020-ban, az adatokat ezer forintban adjuk meg!

A társaságnál az anyagköltség értéke az alábbiakból tevődött össze:


Alapanyag 23.614
Közüzemi díjak   937
Irodaszer, nyomtatvány    37
Egyéb anyagköltség   257
Ö s s z e s e n : 24.845


A társaságnál az igénybe vett szolgáltatások értéke az alábbiakból tevődött
össze:


Egyéb szállítás     41
Bérleti díjak  5.677
Könyvelés, könyvvizsgálat   720
Érd.képv.és kamara díj      122
Egyéb szolg.    306
Ö s s z e s e n :         6.866

A társaságnál az egyéb szolgáltatások értéke az alábbiakból tevődött össze:


Hatósági díjak 42
Illeték 15
Biztosítás 73
Bankköltség 302
Ö s s z e s e n : 432

Ezek együttes összege 32.143 eFt, az eredménykimutatásban szereplő 33.247 eFt összeg különbözete 1.104 eFt, pedig minden bizonnyal az állatpatika, állateledel bolt éves árbevételének az úgynevezett eladott áruk beszerzési értéke, mert a számviteli szabályok alapján, ennél a cégnél más nem nagyon lehet, a még elméletileg ide tartozó közvetített szolgáltatás nem végeznek az információk alapján! Ez a beszerzési áron számított nagyságrendileg 1 millió forint egy nagyon érdekes szám! Életszerű, hogy egy állatpatika, állateledel bolt, ami hétfőtől-péntekig 8.00-18.30, szombaton 9.00-11.00 óra között nyitva van, mindössze ennyi forgalmat bonyolít le egy teljes év alatt, havi átlagban beszerzési áron nem éri el a 100 ezer forintot sem? Vagy esetleg nem kerül minden tétel beütésre a kasszába és innen finanszírozza az alkalmazottai hiányzó fizetését? Ugyanis, ahogyan látni fogjuk, bizony nem jön ki a matek a fizetésekkel! A NAV már régóta látja az online kasszák adatait, érdekes, hogy nem tartottak ellenőrzést, hiszen pont ez volt célja az online kasszák bevezetésének, hogy a gyanúsan működő kiskereskedőket könnyen ki tudják szűrni!

Nézzük meg, miért nem jön ki a matek a béreknél, hol bukott le Hadházy!
Először egy kis ellentmondás a beszámoló fő lapja és a kiegészítő melléklet adatai között!
A kiegészítő melléklet szerint nincs is munkavállalója a cégnek!

Munkavállalók létszámadatai
Állománycsoport               Fizikai Szellemi
Átlagos statisztikai létszám (fő) 0  0

A beszámoló fő lapja szerint viszont az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma: 3 fő a tárgyévben!


Ez már önmagában problémát jelent, hiszen ha nem munkavállalóként foglalkoztatja a ténylegesen munkaviszonynak minősülő tevékenységet végzőket, hanem egyéb megbízási vagy vállalkozási viszonyban az színlelt szerződésnek minősül! Tagi jogviszonya pedig, mint ahogy azt első Hadházy cégével foglalkozó cikkünkben bemutattuk, csak Hadházynak, feleségének, és apjának van, ezek közül Hadházy nem végezhet kereső tevékenységet képviselősége miatt, apja nem szerepel a cége honlapján az állatorvosok és asszisztensek között, tehát csak felesége lehetne tagi jogviszonyban foglalkoztatott!

A nagyobb baj azonban a kiegészítő mellékletben bemutatott bérekkel van!


Személyi jellegű ráfordítások bemutatása:


Főfoglalkozásúak bére 4.107
Táppénzhozzájárulás   51
Megbízási, szerzői díjak 1.115
Szociális hozzájárulási adó  681
Szakképzési hozzájárulás   61
Egyéb bérjár.   89
Ö s s z e s e n :     6.104

Ahogy cikkünk elején is írtuk a tevékenység ellátásához minimum 3 fő kell, havi teljes munkaidőben, viszont a bér adatok alapján, ahogy már előző cikkünkben is említettük az átlagbér alatta marad nemcsak a bérminimumnak, ami egy állatorvos és asszisztens esetében evidens, hanem a minimálbérnek is, hiszen csak 114 ezer forint, amíg a minimálbér 2020-ban 161 ezer forint volt! De ha megengedőek vagyunk és a megbízási díjakat is ide számoljuk, ami egyébként nem szabályos, akkor is csak 145 ezer forint bruttó, azaz 96.425 forint nettó havi bér jön ki! Ugye ez is életszerű, hogy egy állatorvos és egy asszisztens ennyit keres, még a minimálbért sem, ezért is az Orbán kormány a hibás?

Ha a beszámoló egyéb adatait vizsgáljuk, az alapanyagokon és a bérleti díjakon kívül, nincs olyan nagyságrendi összeg az elszámolt költségek között, ami fedezhetné a feketén fizetett bért, tehát nem védekezhet azzal Hadházy, hogy önálló tevékenységet végző, beszámlázó, vállalkozó állatorvosokkal dolgozik! Ha NAV ellenőr lennék, bizony azt gondolnám, valószínűleg arról van szó, hogy Hadházy részmunkaidőre jelenti be munkavállalóit, majd nem ad számlát sem az állatorvosi kezelések, sem az értékesített állateledelek, gyógyszerek egy részéről és ezekből feketén fizeti a bérkülönbözetet a dolgozóinak! Várjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljes körű ellenőrzését, majd büntető feljelentését!

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató