2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Minden korábbinál több brit vallja magát melegnek, biszexuálisnak, vagy leszbikusnak

Átfogó jelentést tett közzé a brit statisztikai hivatal (Office for National Statistics – ONS) a leszbikus, meleg és biszexuális (LMB) közösség lakosságon belüli arányáról. A 2019-ig tartó vizsgálatból kitűnik, hogy egyre többen merik felvállalni magukat és önazonos életet élni.



Bár a változás százalékosan nem nagy, mégis egyértelmű növekedést mutat. A 65 év felettieknél a korábbi 0.7 százalékról 1 százalékra nőtt, tehát a legtöbben továbbra is ebben a generációban bújkálnak. Érthető, hiszen akár néhány évtizeddel ezelőtt is teljesen más társadalmi megítélése volt az LMBTQ közösségnek, a jogaikról nem is beszélve. Így rengetegen törekedtek a heteronormatív életre és idős korukra ezen nem is mernek már változtatni.

Az LMB emberek java a fiatal korosztályból kerül ki: harmaduk a 16 és 24 év közöttiekből. A teljes Z generáció körében arányuk 6.6 százalék.

Az ONS adatai szerint a magukat heteroszexuálisoknak vallók aránya a 16 év feletti lakosságon belül a 2018-as 94.6 százalékról 2019-re 93.7 százalékra csökkent. Bár alig egy százalékról beszélünk, ez így is 200 ezer embert jelent. A férfiak körében kétszer annyian vallják magukat melegnek, mint a nők körében leszbikusnak, ám utóbbiaknál nagyobb arányban fordulnak elő biszexuálisok.

Továbbá Nagy-Britanniában belül Londonban a legmagasabb az LMB emberek aránya (másfélszerese az országos átlagnak) és az országban összesen körülbelül 1,4 millióan voltak 2019-ben, akik magukat LMB embernek vallották.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató