2021. szeptember 23. - Tekla
EUR : 354.3
USD : 301.92
Időjárás ikon19°

A BLM már az angol királynőt támadja

A napokban az Oxfordi Egyetem hallgatói eltávolították II. Erzsébet királynő portréját az egyetem faláról – számolt be cikkében a Magyar Nemzet.

Az indoklás szerint a festmény eltávolítására azért volt szükség, hogy a helyiséget befogadóbbá tegyék, különösen ügyelve azon külföldi hallgatók érzékenységére, akiket a brit monarchiával kapcsolatos művészeti alkotások a kolonizációs időkre emlékeztetnek – írja a hírportál.A bizottsági ülésen a résztvevők közül tízen a portré eltávolítása mellett, ketten ellene szavaztak, míg öten tartózkodtak. A jegyzőkönyvben olyan felszólalások szerepelnek, mint például hogy

a királynő törlése (utalva az úgynevezett cancel culture-re) egy rettenetes üzenetet közvetít, amely sokakat felbőszít majd”.

Egy másik megjegyzés szerint azonban

nincs hatáskörünk arra, hogy töröljük a királynőt, ez csupán a közösségi terünkről szól, amelynek befogadónak kell lennie”.

A lap hozzáteszi: további felháborodást okozott a monarchiát nagy becsben tartó britek körében, hogy a javaslat beterjesztője egy amerikai vendéghallgató volt, bizonyos Matthew Katzman.

Gavin Williamson oktatásügyi miniszter a Twitteren reagált az ügyre: „Abszurd, hogy oxfordi hallgatók egy királynőt ábrázoló festményt távolítanak el. Ő az állam feje, és a szimbóluma mindannak, ami jó az Egyesült Királyságban. Hosszú uralkodása alatt fáradhatatlanul dolgozik a tolerancia, a sokszínűség és a tisztelet értékeinek népszerűsítésén szerte a világon.”

Boris Johnson miniszterelnök a szóvivőjén keresztül erősítette meg, hogy

egyetért Williamson álláspontjával.

Hozzáteszik: a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak), magát rasszizmusellenesként meghatározó mozgalom tüntetéseinek hatására tavaly nyár óta összesen

39 utcát, házat és iskolát neveztek át, illetve harminc olyan szobrot, emlékművet bontottak le Egyesült Királyság-szerte, amelyek brit történelmi személyiségeket ábrázolnak.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató