2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.

A Spiked értesülései szerint a teátrum „anti-rasszista Shakespeare” szemináriumokat szervez, ahol a kinevezett akadémikusok a darabok „problémás faji és gender dinamikájával” fognak foglalkozni.

A szemináriumok kitérnek majd például arra is, hogy Shakespeare-nél a fehér mindig a szépséget, míg a sötét a gonoszságot jelképezi, ami a kutatók szerint egyértelműen rasszizmusra utal. Ennek mentén például

a Szentivánéji álom is „problémás” darabbá vált, hiszen egyértelműen elkülönül benne a világosság és sötétség, de a színek mentén az Othello is tiltólistára kerülhetne a „kormos melle”, vagyis sötét bőre miatt.

A Spiked ugyanakkor megjegyzi, hogy az ilyenfajta leegyszerűsített megközelítés nem méltó a drámaíróhoz, hiszen éppen azért zajlanak hosszú ideje viták Shakespeare faji ábrázolásával kapcsolatban, mert a kérdés rendkívül összetett.

A Globe Színházat egyébként az elmúlt években rengeteg kritika érte, amiért egy-egy darabot szélsőségesen modernizáltak, 2018-ban például akkora felháborodást váltott ki az előadások színre vitele, hogy menesztették a művészeti igazgatót. A konfliktust pedig csak tovább szítja, hogy az új vezető sem tér vissza a hagyományokhoz, és az egyik első darabjában, a Hamletben összekeverte a nemi szerepeket.

Forrás: Fidelio.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató