2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

ENSZ: a feketék a világ számos részén rendszerszintű rasszizmus áldozatai

Ez a helyzet nem tartható fenn – jelentette ki Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosság vezetője.

Az afrikai származású emberek a világ számos részén rendszerszintű rasszizmus áldozatai – állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága hétfőn kiadott globális jelentésében.

George Floyd 

Az évszázadokon keresztül jellemző erőszak és hátrányos megkülönböztetés gyakorlata a feketékkel szemben sok országban olyan struktúrákat alakított ki, amelyek jelenleg rendszerszinten hozzák hátrányos helyzetbe őket – állt a jelentésben, amelynek elkészítését az afroamerikai George Floyd meggyilkolása után rendelte meg a világszervezet azzal a céllal, hogy feltárják a feketékkel szembeni esetleges diszkrimináció meglétét és jellegét, nemcsak egyéni szinten, hanem a rendőrséghez és más hatóságokhoz fűződő viszony terén.    

George Floyd tavaly májusban vesztette életét Minneapolisban rendőri túlkapás következtében. Azt a rendőrt, aki hosszú perceken keresztül térdelt Floyd nyakán – és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta –, huszonkét és fél évi börtönre ítélték múlt héten. Ez a helyzet nem tartható fenn – jelentette ki Michelle Bachelet, a főbiztosság vezetője, aki felszólította az országokat, hogy vegyenek végre tudomást a helyzetről, fogjanak neki a rasszizmus felszámolásának, vessenek véget a következmények nélküli diszkriminációnak, hallgassák meg az afrikai származású emberek hangját, és nézzenek szembe a történelmi örökségükkel.    

Bachelet kiemelte, hogy

sok országban az afrikai származásúak a társadalom peremére szorulnak.


Különösen Észak- és Latin-Amerikában, valamint Európában jellemző, hogy a feketék aránytalan mértékben élnek szegénységben, nehezen férnek hozzá az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz, nehezebben kapnak munkát, és rosszabbak a lakhatási körülményeik.    

Rendőri túlkapások

Ebben a térségben továbbá szerinte „beágyazott rendőrségi gyakorlat” a faji profilok és a túlzott erő használata a feketékkel szemben. Világszerte legalább 190 afrikai származású ember halt meg rendőri intézkedés közben az utóbbi évtizedben, többségük az Egyesült Államokban. A Floyd-ügytől eltekintve azonban egyetlen esetben sem vontak felelősségre senkit – hangzott el a jelentést bemutató sajtótájékoztatón.    

A jelentésben azt szorgalmazták, hogy az országok hozzanak létre programokat az áldozatok kárpótlására. Bachelet „ígéretes kezdeményezésnek” nevezte, hogy Joe Biden amerikai elnök januárban rendeletet írt alá a faji egyenlőtlenségek problémájának kezeléséről.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató