2021. augusztus 04. - Dominika, Domonkos
EUR : 355.16
USD : 298.86
Időjárás ikon29°18°

Gyalázat: az UEFA-t nem zavarja a müncheni szivárványzászlós provokáció

A jelek szerint kettős mércét alkalmazó Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem vizsgálja a müncheni esetet, a bajor ügyészség eljárása tart, Bajorország belügyminiszterétől még nem jött válasz a magyar kérdésekre.

A magyar válogatott mindhárom Eb-mérkőzése után vizsgálatot indított az UEFA a magyar szurkolók állítólagos diszkriminatív megnyilvánulásai miatt. A portugálok elleni mérkőzés után homofób transzparensek, a francia válogatott elleni találkozó után rasszista bekiabálások és huhogás címszó alatt (egyetlen francia labdarúgó sem tudta megerősíteni, hogy hallott ilyesmit, Lucas Digne pedig határozottan kijelentette, hogy nem tapasztaltak ilyen bekiabálásokat), a müncheni német–magyar csoportmérkőzést követően pedig különböző, stadionon belüli és kívüli diszkriminatív gesztusok miatt. Ezek a vizsgálatok továbbra sincsenek lezárva, és a korábbi UEFA-gyakorlat szerint legalábbis valószínűsíthető, hogy súlyos büntetést kap majd a magyar szövetség.

A német futballszövetségnek ilyesmitől biztosan nem kell tartania a Németország–Magyarország előtt történtek miatt – holott a vendéglátók hangosan kifütyülték a magyar himnuszt, közben pedig a pályára szaladt egy hazai szurkoló, aki szivárványos zászlót lobogtatva provokálta a magyar játékosokat. Lapunk érdeklődésére ugyanis az UEFA közölte: nem indít vizsgálatot emiatt, további kérdés esetén forduljunk a német hatóságokhoz.

A témában június 30-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írt levelet Bajorország belügyminiszterének, Joachim Herrmann-nak, magyarázatot kérve arra, hogyan engedhettek a pályára rohanni egy szivárvány zászlós embert.

„Tisztelettel kérem mindezek alapján Miniszter úr tájékoztatását arról, milyen büntetést kapott a magyar himnusz alatt pályára rohanó, szivárványos zászlót lobogtató személy, valamint vizsgálták-e, hogy milyen szervezési hiányosságok vezethettek az incidens lehetővé válásához, figyelembe véve, hogy minden bizonnyal elegendő létszámú rendőri erő volt jelen a stadionban, hiszen láthattuk a kommandóssorfal felállítását a magyar szurkolók elé” – áll Szijjártó Péter nyílt levelében, amelyre ez idáig nem érkezett válasz.

Az NSO érdeklődésére a müncheni ügyészségen az alábbi tájékoztatást adták: a német nemzetiségű gyanúsítottat a stadion biztonsági személyzete elfogta, és átadták a müncheni rendőrkapitányság tisztjeinek, akik adatai felvétele után 22 óra 54 perckor elengedték, de a Német Labdarúgó-szövetség feljelentést tett ellene. Kiemelik, hogy a vádlott együttműködő volt, ügyében – amelyben a vád szabálysértés – a vizsgálat még nem fejeződött be.

Forrás: NSO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató