2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lekapcsolták a közösségi médiát Kubában

A diktatúraellenes tüntetéseket akadályozták ezzel.

Vasárnap Kuba több városában a Twitteren és a Facebookon keresztül szerveztek tüntetéseket Miguel Diaz-Canel elnök és kommunista kormánya ellen, ezért a hatóságok blokkolták a legtöbb közösségimédia-oldal elérését. A tüntetéseknek nem volt hivatalos szervezője, az emberek főleg közösségi médiából értesültek a gyülekezési pontokról – írja a 444.hu az AP hírügynökség alapján.

Az internet eleve sokáig nagyon drága és nehezen hozzáférhető volt az országban, a mobilinternet csak 2018 végén vált elérhetővé. Az ország lakosságának ma körülbelül a fele rendelkezik internet-előfizetéssel. Ennek köszönhetően 2019-től kezdve voltak már kisebb tüntetések, amikre akkor is letiltással reagált a kormány.

„Vasárnap egész Kuba 30 percnél rövidebb idő alatt offline állapotba került, ezt követően pedig több órás nagy üzemszünetek következtek be”

– mondta Doug Madory, a Kentik hálózatkezelő társaságtól. Szerinte Kubában egészen a legutóbbi időkig nagyon ritkák voltak a nagy internetkimaradások.

A "független online sajtó" a Human Rights Watch szerint továbbra sem érhető el Kubában, és rendszeresen blokkolnak különböző híroldalakat és blogokat. A tiltakozások azért kezdődtek, mert az ország súlyos gazdasági válsággal küzd, élelmiszer- és gyógyszerhiány van.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató