2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Orbán "kleptokráciát" csinált Magyarországból, írja egy Macron-párti, francia EP-képviselő

A balliberális Le Monde véleményrovatában Valérie Hayer Macron-párti EP-képviselő cikkezett arról, hogy Orbán Viktor valódi „kleptokráciává” tette Magyarországot Európa kárára. Az EP-képviselő arra ösztönözte az Európai Bizottságot, hogy a helyreállítási tervhez garanciákat csatoljon, amik biztosítják, hogy a mintegy 7 milliárd euró a magyarok javát szolgálja, és nem Orbán bizalmasait.



A képviselő szerint az EP centrista csoportja úgy látja, hogy Orbán nem érdemli meg az EU 7 milliárdos támogatását. A többi tagállammal ellentétben ma lehetetlen biztosítani, hogy a Magyarországra kerülő pénzt ne egyszerűen elsikkasszák. A miniszterelnök gyengítette a fékeket és az ellensúlyokat, elhallgattatta a sajtót, rontotta az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Orbán Magyarországot az illiberalizmus laboratóriumává tette, ahol a kisebbségek jogait sértik, amit szomorúan illusztrál legújabb „homofób” törvénye,

amely megtiltja a homoszexualitás ábrázolását. De valóságos „kleptokráciává” tette Magyarországot is Európa rovására – írja Valérie Hayer.

Az Orbán-rendszer elsősorban saját embereit szolgálja. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kimutatta, hogy veje az átpolitizált közbeszerzési eljárások csalárd haszonélvezője volt. Orbán Viktor gyermekkori falujában a lakosság duplájának befogadására alkalmas, 4000 férőhelyes futballstadion épült. Gyermekkori barátja, egy gázszerelő, aki Magyarország leggazdagabb embere lett, elmondta: „Istennek, a szerencsének és Orbán Viktornak sok köze van a sikeremhez”. Ezek a tények nem új keletűek. Az OLAF rámutatott arra a számos szabálytalanságra és összeférhetetlenségre, amelyekben az Orbán-klán bűnös volt, de a magyar bíróságok soha nem jártak el ellenük – sorolja a szerző.

A Bizottság a magyarországi korrupciót „rendszerszintűnek" minősíti, és elismeri, hogy a csalások kivizsgálása ott kevésbé hatékony, mint bárhol máshol Európában. Meddig fogadjuk még el ezt? – teszi fel a kérdést a képviselő. 

Európa a mai napig tehetetlen maradt.

A jelentések halmozódnak, hatás nélkül. Júniusban a Renew Europe parlamenti képviselőcsoport azzal a kéréssel fordult Ursula von der Leyenhez, hogy addig ne hagyja jóvá a magyar tervet, amíg nem garantálják, hogy a 7 milliárd euró a magyaroknak és nem Orbán támogatóinak kedvez.

Ezen garanciák száma három. Először is, hogy a magyar hatóságok automatikusan megadják az OLAF-nak és az Európai Uniónak az összes adatot a magyar helyreállítási terv kedvezményezettjeiről. Másodszor, hogy Magyarország elkötelezi magát olyan törvények elfogadására, amelyek megakadályozzák, hogy a csalások és összeférhetetlenségi ügyekben érintettek új alapokhoz jussanak. Harmadszor, hogy a magyar kormány kötelezi magát a civil társadalom és az oknyomozó újságírók nyilvános információkhoz való hozzáférését korlátozó törvények hatályon kívül helyezésére. Célunk nem Magyarország és a magyarok megbüntetése, hanem az, hogy megvédjük őket Orbán és bűntársai által elkövetett visszaélésektől – írja Hayer. Maguk a magyarok sem tévednek: 87 százalékuk szerint a rendszer korrupt. 

Nem, Orbán nem megkerülhetetlen. A magyar demokratikus ellenzék létezik. A 2022-es választásokra való felkészülés folyamatban van, és valós esélyei vannak a győzelemre. Ahhoz, hogy megváltoztassa Magyarország jövőjét, szüksége van a segítségünkre – zárja sorait a francia politikus.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató