2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Katonai riadót hirdettek Németországban

Legkevesebb nyolcvan halálos áldozata van a Németország nyugati részén történt áradásoknak, és több tucat ember hollétéről nem tudni a hatóságok péntek reggeli összesítése szerint.

Rajna-vidék-Pfalz tartomány hatóságai eddig 50 halottról tudnak, közülük 9-en egy sérülteket gondozó házban éltek. Észak-Rajna-Vesztfáliában az áldozatok száma meghaladja a negyvenet, de a tartományi kormányzat szerint ez a szám valószínűleg még növekedni fog, ahogy haladnak a mentési munkálatokkal.

A tűzoltók és a polgári védelem alig tud megbirkózni a feladattal, ezért Annegret Krmap-Karrenbauer védelmi miniszter katonai katasztrófariadót hirdetett.

A riadó idején a helyi parancsnokok maguk dönthetnek a bevetendő technikáról, ha az a rendelkezésükre áll. A miniszter szerint így „gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni a helyi viszonyokra, nem kell fentről várni az utasításokat”.

„A helyzet nagyon kritikus és áttekinthetetlen, halottak biztosan vannak, de még nem tudni, hogy mennyien vesztek oda” – nyilatkozott az Euronewsnak Herbert Reul tartományi belügyminiszter. Armin Laschet tartományi miniszterelnök a belügyminiszterrel Düsseldorfban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy

a kár nagyságát még felbecsülni sem lehet, mert nagy területek még víz alatt vannak.

„A rászorulók gyors segítségre számíthatnak, főleg azok, akik elveszítették otthonukat” – mondta a CDU politikusa, aki hozzátette, értesülései szerint a katasztrófa sújtotta dombos vidéken épült völgyzáró gátak jó állapotban vannak, és még bírják a nyomást.

A Bonn térségében fekvő Euskirchen melletti Steinbach patak völgygátjánál szakadás fenyeget

Ezért ott már kiürítették az elöntéssel fenyegetett településeket, több ezer embert evakuáltak. Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke Mainzban elmondta:

„Az emberek életének védelme mellett a károk felmérésére és az újjáépítés előkészítésére összpontosítanak. A helyreállítás igen hosszú folyamat lesz, sokáig foglalkoztatja majd Rajna-vidék-Pfalz lakosságát” – mondta a sajtónak. 

Mindkét tartományi miniszterelnök és számos vezető szövetségi politikus is a klímaváltozással hozta kapcsolatba a természeti csapást pénteki nyilatkozataikban.

Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: „törvénybe kell foglalni, hogy az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös feladata. Ebből az is következik, hogy az alkalomszerű akciók helyett állandó, szilárd pénzügyi alapra kell helyezni a klímaváltozás következményeitől, például áradásoktól, árvizektől sújtott települések költségvetési támogatását” – mondta.

Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely a hét eleje óta Németország felett kering, sok helyütt napokig tartó esőzést okozva.

A heves esőzéssel járó időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem is fordult elő, több szakértő szerint a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható. Az áradásokat okozó alacsony légnyomású zóna még napokig nem mozdul a német-belga határ környékéről, így a hétvégén további esőzésre lehet számítani.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató