2021. december 05. - Vilma
EUR : 363.51
USD : 321.72
Időjárás ikon

Majmozás és „fuck you!”, ezért vonulhattak le a német futballisták a pályáról

Hullámokat vet a világsajtóban az amúgy csekély jelentőségű Honduras–Németország U23-as labdarúgó-mérkőzés, amit Vakajamában játszottak, felkészülés gyanánt az olimpiai futballtornára.

Az állás 1–1 volt, amikor a 87. percben a németek levonultak a szerintük elhangzott rasszista sértegetés miatt, amivel nigériai származású játékosukat, Jordan Torunarighát illették. No de mi is történt valójában?

A Honduras–Németország-mérkőzés hajrájában – 1–1-es állásnál, a 21. percben Douglas Martínez szerezte meg a vezetést Hondurasnak, amit Felix Uduokhai egyenlített ki a 84. percben – összeszólalkoztak a két csapat játékosai, majd egyszer csak Jordan Torunarigha, a németek fekete bőrű hátvédje – aki a Herthában Dárdai Pál keze alatt játszik – feldúltan levonult a pályáról, és társai követték az öltözőbe. Néhány perccel később Stefan Kuntz, a német olimpiai válogatott edzője jelezte, rasszista jelzővel illették Torunarighát, ezért vonultak le. 

Később a hondurasiak elnézést kértek a történtekért, és „félreértésnek” nevezték az incidenst. 

A hírügynökségi jelentések nagyjából ennyire szorítkoztak, bár annyit még megemlítettek, hogy egyszer már volt rasszista inzultus céltáblája a nigériai származású – de már Németországban, Chemnitzben született – labdarúgó, amikor tavaly februárban egy Német Kupa-mérkőzésen a Schalke szurkolói majomszerű makogással idegesítették őt. Akkor a DFB 50 000 eurós büntetéssel sújtotta a gelsenkircheni klubot. 

No de mi is történt egészen pontosan szombaton Vakajamában? Hallgassuk meg Eduardo Solanót, a hondurasi La Prensa című napilap Japánba kiküldött tudósítóját, aki jelen volt a mérkőzésen, és a Twitteren mondta el, hogyan zajlott le az incidens.

A mérkőzés szép lassan kezdett eldurvulni, leginkább a játékvezető erélytelensége és amiatt, hogy ide-oda tévedett a bíró.

A 86. PERCRE MÁR TELJESEN KICSÚSZOTT A MECCS A BÍRÓ KEZÉBŐL, EGYMÁST „GYILKOLTÁK” A JÁTÉKOSOK, ÉS A RUGDALÓZÁSBAN JORDAN TORUNARIGHA JÁRT AZ ÉLEN. SZÓVAL A 86. PERCBEN TORUNARIGHA JÓKORÁT RÚGOTT AZ EGYIK HONDURASI JÁTÉKOSBA. 

A két játékos sértegetni kezdte egymást, Torunarigha teli torokból „Fuck you!”-zott, amit egy idő után megelégelt a hondurasi, és azt mondta Torunarighának, hogy „Monkey!”. Magyarul majom. És ezt nemcsak Solano kolléga írja, hanem a hondurasi játékos maga is megerősítette. 

A „majmozás” után kevés hiányzott ahhoz, hogy ölre menjenek. Annyit leír Solano kolléga, hogy a majmozó játékos fehér bőrű volt, jóllehet a hondurasi válogatott játékosainak többsége fekete vagy úgynevezett garifuna, ahogy a barna bőrű karibi, tehát részben afrikai eredetű személyeket nevezik. 

Ezen a ponton a két csapat szakvezetői bejöttek a pályára, a német szövetségi kapitány intett, hogy menjenek le a játékosai, Torunarigha könnyek között hagyta el a játékteret.

Később a hondurasiak Miguel Falero szövetségi kapitány vezetésével bementek a németek öltözőjébe, és elnézést kértek, hangsúlyozva, hogy „félreértés” történt. Amit nehéz elhinni, hiszen a monkey-t mindenki hallotta, más kérdés, hogy a hondurasiakat aligha lehet rasszistának nevezni, hiszen szinte nincs is közöttük hófehér labdarúgó. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató